Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η καθοριστική σχέση Ηλίου - Σελήνης στη συναστρία

Αν μου ζητούσε κάποιος να του πω για το αν υπάρχει μία συγκεκριμένη πλανητική όψη που να επηρεάζει καθοριστικά – και πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη – τη  συναισθηματική σχέση δύο ανθρώπων, τότε θα του μιλούσα για την όψη Ήλιου – Σελήνης. Σκεφτείτε μόνο ότι  ο Ήλιος και η Σελήνη καλούνται «τα Φώτα» στην αστρολογία και αμέσως θα καταλάβετε το πόσο βασική και θεμελιώδης είναι η μεταξύ τους επαφή σε μία σχέση.
Γενικά, η όψη Ήλιου – Σελήνης καθορίζει το είδος και την ποιότητα της σχέσης, της συναισθηματικής και ψυχικής ανταλλαγής δύο ανθρώπων. Δεν είναι τόσο καθοριστική στις επιδερμικές ερωτικές επαφές και στα “one night stands” (τα οποία διεκπεραιώνονται συνήθως άνετα και με μία απλή επίδραση Αφροδίτης - Άρη).
Όταν όμως μιλάμε για μία σχέση διαρκείας ή και για μία σχέση μονιμότητας τότε περνάμε υποχρεωτικά από το πεδίο της διαδραστικής επαφής του Ήλιου του ενός με τη Σελήνη του άλλου. Όσο ιδανικά και αν αλληλεπιδρούν τα υπόλοιπα στοιχεία στα ωροσκόπια των δύο μελών, κάτι θα «λείπει» και η σχέση θα μοιάζει ρηχή αν οι Ήλιοι και οι Σελήνες των δύο ατόμων δεν συμμετέχουν έντονα με κάποιον τρόπο στη συναστρία τους. Χωρίς την άμεση ή έμμεση αλληλεπίδραση Ήλιου - Σελήνης ο «τόνος» της σχέσης είναι γενικά χλιαρός και η ίδια δεν χαρακτηρίζεται - παρά μόνο σποραδικά - από στοιχεία υψηλής συναισθηματικής και ψυχικής μέθεξης και ολοκλήρωσης.
Το ιδανικό τώρα είναι η Σελήνη του άντρα να σχηματίζει όψη συνόδου ή τριγώνου με τον Ήλιο της γυναίκας (επιθυμητή είναι και η όψη αντίθεσης, αν και δύσκολα αυτή φτάνει ενεργειακά στο επίπεδο της συναισθηματικής μέθεξης μίας συνόδου).  Για να παντρέψουμε την αστρολογία με την αναλυτική ψυχολογία του Γιουνγκ (ο Γιουνγκ λάτρευε την αστρολογία), ο Ήλιος εκπροσωπεί το ιερό Αρσενικό αρχέτυπο. Αντίστοιχα, η Σελήνη εκπροσωπεί το ιερό Θηλυκό αρχέτυπο. Καταλαβαίνετε λοιπόν τη γίνεται όταν σε ένα ωροσκόπιο «παντρεύεται» το «ιερό αρσενικό» με το «ιερό θηλυκό» (ή για να το πούμε στην αστρολογική γλώσσα, όταν ο Ήλιος του άντρα σχηματίζει σύνοδο (κατά προτίμηση) ή αρμονική όψη με τη Σελήνη της γυναίκας.
Φυσικά, μπορεί να δουλέψει και το αντίθετο σχήμα, να κάνει σύνοδο ή αρμονική όψη η Σελήνη της γυναίκας με τον Ήλιο του άντρα. Και εκεί αναπτύσσεται ισχυρή συναισθηματική επαφή, όμως η ανατροπή εδώ των αρχετύπων μπορεί να δημιουργεί συχνά συναισθηματική σύγχυση και εκνευρισμό ανάμεσα στους δύο. 
Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΕ ΣΥΝΟΔΟ ΜΕ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
Αυτή είναι μία από τις ισχυρότερες και καθοριστικότερες όψεις σε μία Συναστρία. Δημιουργεί μία απίστευτη συναισθηματική και ψυχική ταύτιση ανάμεσα στα μέλη μία σχέσης. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα συναντηθούν οι δύο άνθρωποι με αυτή την όψη στη συναστρία τους θα νιώσουν μεγάλη οικειότητα, σα να γνωρίζονται από καιρό. Λίγο να μιλήσουν και να κοιταχτούν στα μάτια θα αισθανθούν - απροσδόκητα πολλές φορές - μεγάλη «ζεστασιά», ασφάλεια και τρυφερότητα στις ψυχές τους.
Τα πράγματα απλοποιούνται πολύ με αυτή την όψη. Αυτό που σε άλλα ζευγάρια μπορεί να φαίνεται βουνό, το να συντονίζονται δηλαδή οι ψυχικές διαθέσεις των δύο και να μπαίνει εύκολα ο ένας στις διαθέσεις του άλλου, με αυτή τη συναστρία, γίνεται παιχνιδάκι. Μόλις νιώθει κάτι ο ένας το περνάει σχεδόν αβίαστα στον άλλο χωρίς να ανησυχεί ότι ο σύντροφος του δεν θα το κατανοήσει, ότι θα ενοχληθεί από αυτό, ότι θα τον παρεξηγήσει. Αναπτύσσεται γενικά μεγάλη τρυφερότητα ανάμεσα στους δύο με τις αγκαλιές και τα χάδια να εκδηλώνονται αβίαστα και καταιγιστικά ενώ υπάρχει μία πολύ προστατευτική διάθεση του ενός απέναντι στον άλλο. Πρόκειται λοιπόν για μία όψη «χαρά Θεού», ειδικά αν την έχει ένα παντρεμένο ζευγάρι.
Το ιδανικό είναι, όπως είπαμε, σε αυτή τη σχέση να βάζει ο άντρας τη Σελήνη και η Γυναίκα τον Ήλιο. Αυτό το σχήμα δουλεύει καλύτερα γιατί ανταποκρίνεται στα κλασικά αρχέτυπα αρσενικού - θηλυκού. Ο εκπρόσωπος του Ήλιου - με τις ζεστές, συγκροτημένες και δυναμικές του ενέργειες  - θα ηρεμεί και θα καταλαγιάζει τότε τις ανασφάλειες και ανησυχίες του εκπροσώπου της Σελήνης. Η εκπρόσωπος της Σελήνης πάλι θα μεταβιβάζει διαρκώς άπλετη στοργή και τρυφερότητα στο σύντροφο της, θα τον «περικαλύπτει» και θα τον περιθάλπει στις δύσκολες στιγμές του.
Με αυτή την όψη οι άνθρωποι δένονται πολύ βαθιά ψυχικά, για μία ολόκληρη ζωή και δύσκολα απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο.
Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΕ ΟΨΗ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
Μία από τις καλύτερες ενδείξεις για μακροχρόνια σχέση ή γάμο. Μπορεί η όψη τριγώνου Ήλιου - Σελήνης να μη δημιουργεί την ταύτιση που δημιουργεί η αντίστοιχη όψη συνόδου, είναι όμως ικανή να δημιουργήσει μία πολύ θερμή, τρυφερή, ισορροπημένη και συγκροτημένη σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Υπάρχει ένας εσωτερικός «κώδικας» ανάμεσα τους, καταλαβαίνουν εύκολα ο ένας τα συναισθήματα και τις διαθέσεις του άλλου και λειτουργούν αρμονικά, χωρίς οι συμπεριφορές και οι ιδιοτροπίες του ενός να ενοχλούν τον άλλο. Αντίθετα, η παρουσία του ενός γαληνεύει εσωτερικά και δημιουργεί ψυχική πληρότητα στον άλλο.
Γενικά, στο ζευγάρι υπάρχει χαρακτηριστική ευκολία και άνεση στη ροή του συναισθήματος. Αβίαστα καταλαβαίνει ο ένας το πώς αισθάνεται ο άλλος. Οι εκδηλώσεις αγάπης και τρυφερότητας είναι συνεχείς και αυθόρμητες χωρίς όμως να υπερβαίνουν το μέτρο και να δημιουργούν «ασφυξία» σε κάποιον.
 Όπως και στις άλλες όψεις Ήλιου - Σελήνης, το τρίγωνο αυτό  λειτουργεί πιο δημιουργικά όταν η Σελήνη ανήκει στον άντρα και ο Ήλιος στη γυναίκα. Η γυναίκα βιώνει τότε το σύντροφο της σαν ένα συγκροτημένο και ακτινοβόλο άνθρωπο, που τη ζεσταίνει ψυχικά και της δίνει ασφάλεια. Αντίστοιχα, ο άντρας βιώνει τη σύντροφο του σαν ένα απάνεμο λιμάνι, στην αγκαλιά της οποίας μπαίνει για να χαλαρώσει από τις εντάσεις του και για να αντλήσει συναίσθημα και γλύκα.
Συνήθως, κάτω από αυτή την όψη τα δύο άτομα έχουν παρόμοιες καταβολές. Η σχέση τους είναι αποδεκτή στα αντίστοιχα οικογενειακά τους περιβάλλοντα, τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τους τροφοδοτούν με οικονομικούς, ηθικούς και άλλους πόρους.
Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΕ ΟΨΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
Η όψη αντίθεσης Ήλιου - Σελήνης δημιουργεί έντονο μαγνητισμό ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Μπορεί να τους φέρει κοντά και να τους ενώσει, αν και οι ίδιοι αρχικά θα δυσκολεύονται να εξηγήσουν στον εαυτό τους το αν το συναίσθημα που νοιώθουν για τον άλλο είναι καθαρή συμπάθεια ή περιέχει και κάποια συναισθήματα τριβής. Αυτό συμβαίνει γιατί έρχονται σε διάλογο εδώ δύο διαφορετικά αστρολογικά «στοιχεία» (για παράδειγμα αν ο Ήλιος του ενός είναι στον Κριό και η Σελήνη του άλλου στο Ζυγό τότε έχουμε σε αντιπαράθεση το στοιχείο «Φωτιά» (Κριός) και το στοιχείο «Αέρας» (Ζυγός) που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά αν καθοδηγηθούν σωστά αλλά που σε κάποιες περιστάσεις μπορεί να λειτουργούν αντίθετα το ένα προς το άλλο).
Κάποιες φορές λοιπόν αυτή η όψη μπορεί να «ακυρώσει» συναισθηματικά και ψυχικά τα μέλη της σχέσης ή να τα κάνει να νιώθουν άβολα και ασφυκτικά. Ο ένας να μην κατανοεί τις ψυχικές διαθέσεις του άλλου, να μη συντονίζεται συναισθηματικά μαζί του - ή από την άλλη να «γαντζώνεται» συνέχεια πάνω του για να διώχνει τις ανασφάλειες του και να νοιώθει καλά ο ίδιος.
Αρχικά λοιπόν μπορεί να προκύψουν δυσκολίες και να υπάρχει κάποιο στοιχείο σύγκρουσης στην επαφή των δύο, το οποίο να τους φαίνεται δυσαρμονικό και δύσκολο να γεφυρωθεί. Παραδόξως όμως στην πορεία και όσο οι ίδιοι «δουλεύουν» για να βελτιώσουν τη σχέση τους θα βλέπουν ότι αρχίζει να αναπτύσσεται όλο και μεγαλύτερη αρμονία και ψυχική εναρμόνιση ανάμεσα τους.
Στην πραγματικότητα, η όψη αυτή εκλύει ένα τεράστιο δυναμικό αλληλοσυμπλήρωσης όπου με ένα μαγικό τρόπο ο χαρακτήρας του ενός συμπληρώνεται απόλυτα μέσα από τον ψυχικό κόσμο του άλλου. Επομένως αν δουλευτεί η όψη μπορεί να λειτουργήσει καλά σε μία σχέση (άλλωστε η αλληλοσυμπλήρωση είναι το ζητούμενο μίας μόνιμης σχέσης ή γάμου).  
Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΕ ΟΨΗ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
Έχουμε εδώ μία εξαιρετικά δυσαρμονική όψη που μπορεί να δημιουργήσει πολλές και σε κάποιες περιπτώσεις αξεπέραστες δυσκολίες σε μία σχέση. Η όψη τετραγώνου δηλώνει πάντα σύγκρουση και διάσταση. Και εδώ έχουμε μία διάσταση ανάμεσα στα θεμελιώδη στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του ενός και στις ψυχικές ανάγκες του άλλου. Τα δύο αυτά όχι μόνο κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα αλλά και συγκρούονται σφόδρα.
Το πιο συχνό αποτέλεσμα είναι ότι ο ένας από τους δύο (συνήθως αυτός που έχει τη Σελήνη) νοιώθει συνέχεια ότι δεν τον καταλαβαίνει ο άλλος, ότι δεν αποδέχεται αυτός τα συναισθήματα του και τις ψυχικές του διαθέσεις, ότι είναι απόμακρος ψυχικά απέναντι του. Αυτός πάλι που συμμετέχει με τον Ήλιο του σε αυτή την όψη νιώθει ότι ο σύντροφος του είναι υπερβολικά «γαντζωμένος» πάνω του, ότι λειτουργεί ασφυκτικά απέναντι του γιατί σα μωρό παιδί του ζητάει συνέχεια να ασχολείται με τα συναισθήματα του και τις ψυχικές του διαθέσεις.
Πολλές φορές η αιτία της σύγκρουσης οφείλεται στις διαφορετικές καταβολές των δύο, σε ένα εχθρικό απέναντι στη συγκεκριμένη σχέση οικογενειακό περιβάλλον.
Είναι δύσκολο να αναπτυχθεί πραγματική οικειότητα και τρυφερότητα σε μία τέτοια σχέση. Τα συναισθήματα εκδηλώνονται διστακτικά και κάπως «μαγκωμένα». Παράλληλα, οι δυο τους είναι δύσκολο να νοιώσουν άνετα και γαλήνια όταν βρίσκονται τελείως μόνοι τους και χωρίς την παρουσία άλλων ανθρώπων. Μπορεί οι συνήθειες και γενικά οι συμπεριφορές του ενός να ενοχλούν και να εκνευρίζουν - χωρίς λογική εξήγηση - τον άλλο.
Σμάρω Σωτηράκη

Αυτό το άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο τσέπης "σεξ, ψέματα και κάρμα" που έγραψα για το περιοδικό "Άστρα και Όραμα". Κυκλοφόρησε μαζί με το τεύχος Ιουνίου 2010 του περιοδικού που βγήκε στα περίπτερα τον Μάιο του 2010. 

Αν θες να σπουδάσεις αστρολογία κοντά μου από όπου κι αν βρίσκεσαι, μπες στη σελίδα μου πατώντας στο όνομα της Σχολής μου: Uranognosia