Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Βέρτεξ: Η Πύλη του Πεπρωμένου

Children playing, Μαριάννα Κατσουλίδη

Το βέρτεχ ή ο μεταφυσικός ωροσκόπος ή η κορυφή μας είναι το σημείο του χάρτη, το οποίο προκύπτει όταν η τροχιά του Ηλίου διασταυρώνεται με τον πρώτο μεσηβρινό, χωρίζοντας την Ουράνεια σφαίρα στα δύο. Ο δαχωρισμός του ουρανού δημιουργεί το βέρτεξ και το αντιβέρτεξ. Για να το βρούμε στον αστρολογικό χάρτη πρέπει να γνωρίζουμε την ακριβή ώρα γέννησης, τον τόπο και φυσικά την ημερομηνία. Όλα τα σύγχρονα προγράμματα αστρολογίας περιλαμβάνουν το βέρτεξ σαν βασικό στοιχείο του ωροσκοπίου με το σύμβολο «Vx».
Το βέρτεξ προκαλεί μοιραία γεγονότα, ενεργοποιείται σε πολύ κρίσιμες στιγμές, εκφράζει και εκτονώνει τις βαθύτερες ανάγκες μας και φέρνει στη ζωή μας τις σημαντικότερες, καρμικές μας σχέσεις. 

Προσέχετε τι εύχεστε, γιατί οι ευχές σας μπορεί να βγουν αληθινές! Αυτό θα μπορούσε να είναι συνοπτικά το νόημα του Βέρτεξ στο ωροσκόπιο μας. Πρόκειται για ένα υψηλά ενεργειακό σημείο που προσελκύει ανατρεπτικά και μοιραία γεγονότα (κυρίως θετικού χαρακτήρα) στη ζωή μας και που μας κάνει να δούμε από άλλη οπτική γωνία τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας. Όχι τυχαία, το Βέρτεξ καλείται και «πύλη του πεπρωμένου». Όταν ενεργοποιείται το σημείο αυτό στο ωροσκόπιο μας μας φέρνει συχνά απροσδόκητες σχέσεις (ερωτικού ή και κοινωνικού χαρακτήρα) που συμβάλουν σημαντικά στην ατομική μας εξέλιξη και ολοκλήρωση. Ας δούμε την ερμηνεία του Βέρτεξ ξεχωριστά στο κάθε ζώδιο.                       
                                                                          
ΚΡΙΟΣ
Όταν ανοίγουν οι πύλες του πεπρωμένου και δημιουργούνται έκτακτες και μοιραίες καταστάσεις στη ζωή σας εσείς καλείστε να γίνετε ο ατρόμητος πολεμιστής και ο μεγάλος ηγέτης!  Ακόμη και αν στην καθημερινότητα σας δεν εκδηλώνετε εύκολα τέτοιες ιδιότητες θα ανακαλύψετε ότι σε κρίσιμες περιστάσεις πολλοί άνθρωποι γύρω σας θα περιμένουν από σας να δράσετε, να ξεπεράσετε τυχόν ανασφάλειες και φόβους σας και να δείξετε στους άλλους το «σωστό δρόμο».
Στον ερωτικό τομέα ίσως συνδεθείτε απροσδόκητα με ανθρώπους που αρχικά θεωρούσατε αντιπαθητικούς εξαιτίας του αιχμηρού και παρορμητικού τους χαρακτήρα. Στην πορεία όμως θα ανακαλύψετε ότι οι άνθρωποι αυτοί συμβάλουν σημαντικά στην εξέλιξη σας.
Να εύχεστε να μη χρειαστεί ποτέ να υποκριθείτε κάτι που δεν είσαστε και να μη χάσετε ποτέ το τιμόνι της ζωής σας από τα δικά σας χέρια.          

ΤΑΥΡΟΣ
Στις διάφορες «τρικυμίες» που φέρνει η ζωή εσείς λειτουργείτε σαν ένας πεισματάρικος βράχος και σαν απάνεμο λιμάνι. Ακόμη και αν στην καθημερινότητα σας δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, στις όποιες έκτατες περιστάσεις οι άνθρωποι γύρω σας θα προστρέχουν σε εσάς για να αντλήσουν συναισθηματική, ψυχική ή και υλική ασφάλεια. Και αυτό γιατί θα διακρίνουν σε σας ένα ιδιαίτερα ρεαλιστικό και ψύχραιμο πνεύμα και παράλληλα μία ικανότητα στο να δημιουργείτε κατάλληλα εφόδια και αποθέματα. Γενικά, στα μάτια των άλλων οι δικές σας αξίες θα θεωρούνται - στις κρίσιμες στιγμές - πολύτιμες για όλους.
Σε ότι αφορά στις σχέσεις σας, ίσως συνδεθείτε απροσδόκητα και μοιραία με ανθρώπους που αρχικά θεωρούσατε στενόμυαλους, συμφεροντολόγους και κτητικούς αλλά στην πορεία ανακαλύψατε ότι είναι πιο «πλούσιοι» από ότι νομίζατε.
Να εύχεστε να μην ξεπουλήσετε ποτέ τις αξίες σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Οι εξαιρετικές σας ιδέες σας είναι αυτές που σας βγάζουν ασπροπρόσωπους κάθε φορά που προκύπτουν έκτακτες και κρίσιμες καταστάσεις στη ζωή σας. Και επιπλέον, η ικανότητα σας να χειρίζεστε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να ελίσσεστε και να διασυνδέετε με αριστοτεχνικό τρόπο τα πρόσωπα και τις καταστάσεις στο περιβάλλον σας.  Ίσως χρειαστεί να παίξετε το ρόλο του αγγελιοφόρου σε κάποιες περιστάσεις και να μεταδώσετε κάποιο σημαντικό μήνυμα σε πολλούς ανθρώπους. Γενικά, ο τομέας επικοινωνία φαίνεται να περιέχει για σας ένα κρυφό δυναμικό, που θα ενεργοποιήσετε την κατάλληλη στιγμή.
Στον τομέα σχέση είναι πιθανό να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σας κάποιοι άνθρωποι που αρχικά θα σας φανούν άστατοι και επιπόλαιοι αλλά που στη συνέχεια θα ανακαλύψετε ότι διαθέτουν αρκετή ωριμότητα. 
Να εύχεστε να μη χάσετε ποτέ αυτή την εφηβική περιέργεια που έχετε για τα πράγματα.  

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Όταν  προκύπτουν ακραίες καταστάσεις στη ζωή εσείς λειτουργείτε σα μία μεγάλη «μάνα» που παίρνει στην αγκαλιά της όσους είναι αναστατωμένοι και ανακουφίζει τις ψυχές τους. Λειτουργείτε δηλαδή  συναισθηματικά και προστατευτικά απέναντι στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και ιδιαίτερα απέναντι σε εκείνους που συνδέονται με το οικογενειακό σας περιβάλλον, με τις ρίζες σας και το παρελθόν σας. Το στοιχείο αυτό μπορεί να συμβάλει στο να γίνετε κάποια στιγμή εξαιρετικά δημοφιλείς και αγαπητοί. Μοιραίο και καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας φαίνεται να παίζουν κάποιες ισχυρές γυναικείες φιγούρες.
Είναι πιθανό να κάνετε σημαντικές σχέσεις με ανθρώπους που αρχικά θα σας φαντάζουν ευάλωτοι συναισθηματικά και εξαρτημένοι αλλά που στην πορεία θα ανακαλύψετε ότι έχουν μία δική τους δύναμη.
Να εύχεστε να έχετε πάντοτε κοντά σας ανθρώπους που θα σας αγαπάνε

ΛΕΩΝ
Στις πιο σκοτεινές και κρίσιμες περιστάσεις της ζωής εσείς αποτελείτε ένα λαμπερό φάρο για τους ανθρώπους γύρω σας. Και αυτό γιατί εκδηλώνετε τότε κάποια θαρραλέα και ευγενικά στοιχεία που εντυπωσιάζουν τους άλλους και τους δημιουργούν  θαυμασμό. Μπορεί βέβαια στην καθημερινότητα σας να προτιμάτε να κρατάτε χαμηλούς τόνους αλλά σε μία κρίσιμη στιγμή αναλαμβάνετε απροσδόκητα πρωταγωνιστικό ρόλο, γίνεστε σημείο αναφοράς και συντονίζετε με το δικό σας τρόπο τα πρόσωπα και τις καταστάσεις γύρω σας. Είναι πάντως σημαντικό για σας το να αναγνωρίζουν οι άλλοι τα ταλέντα που διαθέτετε.
Σε ότι αφορά στις σχέσεις σας, είναι πιθανό να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σας κάποιοι άνθρωποι που αρχικά τους θεωρούσατε εγωκεντρικούς και δυνάστες αλλά που στην πορεία είδατε ότι είναι αρκετά εξευγενισμένοι.
Να εύχεστε να μείνετε πάντοτε παιδιά μέσα στην καρδιά σας! 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Στις κρίσιμες περιστάσεις της ζωής, όπου επικρατεί σύγχυση, εσείς διακρίνεστε για το διαυγές και πρακτικό σας πνεύμα και για τις αναλυτικές σας ικανότητες. Παρατηρείτε γεγονότα που διαφεύγουν στους πολλούς, επεξεργάζεστε μεθοδικά τα δεδομένα και καταφέρνετε να βρίσκετε έξυπνες λύσεις. Συχνά, καλείστε να  υπηρετήσετε τις πρακτικές ανάγκες των ανθρώπων γύρω σας, να τους διανείμετε κάποια υλικά αγαθά κ.λ.π. Σε εσάς πέφτει συνήθως η αποστολή του να βάλετε τάξη στο χάος γύρω σας. Είσαστε ικανοί να  δουλεύετε σκληρά και – έστω με κάποιο άγχος - φέρνετε σε πέρας αυτή την αποστολή.
Στον τομέα σχέση ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας κάποιοι άνθρωποι που όταν τους πρωτογνωρίσατε σας φάνηκαν κάπως αδιάφοροι αλλά στην πορεία ανακαλύψατε ότι διαθέτουν αξιόλογες προσωπικότητες.
Να εύχεστε να μη χάσετε ποτέ τα αγνά στοιχεία του χαρακτήρα σας. 

ΖΥΓΟΣ
Η δική σας αποστολή είναι να αποκαταστάτε τις ισορροπίες γύρω σας όταν αυτές διαταράσσονται - όταν π.χ. προκύπτουν έκτακτα και ακραία γεγονότα - και γενικά να φέρνετε γαλήνη και αρμονία στο περιβάλλον σας. Όποτε έρχεστε αντιμέτωποι με διαπληκτισμούς και εντάσεις βγαίνουν στην επιφάνεια οι μοναδικές συμβιβαστικές και διπλωματικές ικανότητες που διαθέτετε, με τις οποίες σβήνετε τη «φωτιά» και οδηγείτε σε συμφιλίωση τις αντιμαχόμενες πλευρές. Θα είσαστε πάντως πιο αποδοτικοί όταν συνεργάζεστε στενά με κάποιους κατάλληλους ανθρώπους.
Σε ότι αφορά στις σχέσεις σας είναι πιθανό να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας κάποιοι άνθρωποι που αρχικά μπορεί να σας φανούν κάπως ψυχροί και επιτηδευμένοι αλλά στην πορεία θα ανακαλύψετε ότι είναι ιδιαίτερα γοητευτικοί. Να εύχεστε να μη βιώσετε ποτέ τη μοναξιά.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Το βέρτεξ μέσα στο μοιραίο και θυελλώδες ζώδιο του σκορπιού είναι πολύ ισχυρό. Εσείς διαθέτετε ισχυρές αναγεννησιακές αλλά και καταστροφικές δυνάμεις. Αναλαμβάνετε με πάθος κάθε «αποστολή», αν και δεν σας είναι πάντα ξεκάθαρο προς πιο κατεύθυνση να κινηθείτε  γι αυτό και είναι εύκολο να ξεστρακίσετε σε κατώτερου χαρακτήρα δραστηριότητες. Αν εκδηλώσετε τη θετική σας πλευρά, μπορείτε να δημιουργήσετε μίκρα θαύματα γύρω σας και να αλλάξετε ριζικά τις ζωές πολλών ανθρώπων. Ίσως διαχειριστείτε μεγάλα κεφάλαια και, γενικά, χρήματα άλλων.
Στο τομέα των σχέσεων θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας κάποιοι άνθρωποι που αρχικά θα σας προκαλέσουν αναστάτωση και αρνητικά συναισθήματα, ίσως γιατί απλώς θα είναι τόσο δυνατοί όσο εσείς και άρα ικανοί να σας τρομάξουν.
Να εύχεστε να φέρνετε πάντοτε την άνοιξη και την αναγέννηση στους εαυτούς σας και στους άλλους!

ΤΟΞΟΤΗΣ
Η Γνώση είναι δύναμη και καθώς έχετε το ταλέντο να συνειδητοποιείτε τους λόγους για τους οποίους σας συμβαίνουν κάποιες καταστάσεις στη ζωή σας, μπορείτε να τις αποδεχθείτε και να χαράξετε τον κατάλληλο δρόμο για την εξέλιξή σας. Ο βαθμός πίστης που έχετε στη Δημιουργία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις δύσκολες περιστάσεις και αν καταφέρετε να μετουσιώσετε τη πίστη προς την Ανώτερη Δύναμη σε αυτοπεποίθηση, θα έλκετε θετικά γεγονότα και θα ξεπαρνάτε κάθε τι αρνητικό. Επειδή είστε γεννημένοι δάσκαλοι, πρέπει να δίνετε συμβουλές απαλλαγμένες από προσωπικά συμφέροντα ώστε να μη χάνετε τη καθαρότητα της ψυχής σας.
Σημαντκό ρόλο στις διαπροσωπικές σας σχέσεις θα παίξουν κάποια άτομα που αρχικά μπορεί να τα σνομπάρετε αλλά τελικά θα ανακαλύψετε ότι έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξή σας και στο επίπεδο αυτογνωσίας σας.
Να εύχεστε να μη χάσετε ποτέ τη πίστη σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η αποστολή σας είναι να συντηρείτε τις κοινωνικές δομές. Επιδιώκετε τη νομοτέλεια, την αναγνώριση από το περιβάλλον σας, όχι μόνο το άμεσο αλλά και το ευρύτερο, και είστε λάτρεις της εξουσίας γι αυτό και, συχνά, σε κρίσιμες καταστάσεις, κατ;αφέρνετε και αποκτάτε διοικητικά αξιώματα ή εξέχουσες θέσεις στον επιχειρηματικό κόσμο. Διαθέτετε την απαιτούμενη δύναμη για να διαβείτε ακόμη και τα πιο δύσβατα μονοπάτια για τη κορυφή  και είστε ικανοί να παρασύρετε αυτούς που αγαπάτε στο να επιδιώξουν αξιώματα.
Σας συγκινούν τα άτομα που μοιάζουν σεμνότυφα και, γενικότερα, υιοθετούν μια συγκρατημένη εικόνα αλλά, στο βάθος τους, είναι δυναμικά, έχουν πείσμα και ξέρουν τι θέλουν και πώς να το αποκτήσουν. Αποζητάτε συντρόφους που διακρίνονται στις δουλειές τους ή έχουν πλούτη και άνετη ζωή.
Να εύχεστε να σας αναγνωρίζουν πάντα την αξία και τη κοινωνική σας προσφορά.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η κοσμοθεωρία σας για μία ανθρωπότητα η οποία θα εξαγνίζεται μέσα από την ιδεολογία της, από τη προσπάθεια των μελών της για ειρήνη, για εξύψωση της συνειδητότητας, για αγάπη, στις κρίσιμες καταστάσεις, σας καθιστά πόλο έλξης τόσο εκείνων που ψάχνουν για μία αδελφή ψυχή όσο και αυτών που θέλουν ένα θελκτικό, λαοφιλές πρόσωπο για να το εντάξουν στην οργάνωση ή στο κόμμα τους. Αποστολή σας είναι να διαδίδετε σπουδαίες ιδέες, να υπερασπίζεστε την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τον ουμανισμό, την αλήθεια.
Έλκεστε από άτομα που ενώ αρχικά σας έχουν φανεί συμβατικοί, στη πορεία ανακαλύπτετε ότι κρύβουν ένα ιδεολόγο επαναστάτη στη ψυχή τους, είναι μοντέρνοι και –προ πάντων- δεν σας καταπιέζουν με ζήλιες και λοιπές ποταπότητες...
Να εύχεστε να μη συμβιβαστείτε ποτέ και να έχετε πάντα το θάρρος να κυνηγάτε το όνειρό σας, έστω κι αν στα μάτια των περισσοτέρων φαντάζει ως ουτοπία.
 
ΙΧΘΕΙΣ
Οταν υπάρξει η αναγκαιότητα να βυθιστούμε σε μια τεράστια μήτρα, σε έναν  αμνιακό σάκο, στον οποίο να νιώσουμε την ασφάλεια της συνύπαρξης μας με τη Δημιουργία, εσείς που έχετε το βέρτεξ στους ιχθείς, προσφέρεστε καθώς είστε πάντα σε ετοιμότητα να απαλύνετε τον ανθρώπινο πόνο, να τον ενσωματώσετε στο καθαρτήριο του συλλογικού ασυνειδήτου. Μολονότι κινδυνεύετε γιατί μπορεί να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία σας, εσείς είστε πάντα διαθέσιμοι να σηκώσετε τον σταυρό του περίγυρού σας.
Στις σχέσεις σας παίζουν καθοριστικό ρόλο άτομα που φορούν το προσωπείο του απόμακρου και τελικά ανακαλύπτετε ότι δεν είναι ψυχροί αλλά απορροφημένοι στο δικό τους κόσμο, όπου προσπαθούν να κρύψουν την ευαισθησία τους για να μη νιώθουν ευάλωτοι.
Να εύχεστε να μη χάσετε τη συμπόνοιά σας που σας επιτρέπει να χωράτε ή να συγχωράτε τους πάντες και τα πάντα και προάγει τη ψυχή σας!

Σμάρω Σωτηράκη
Αυτό είναι ένα άρθρο που έγραψα για το περιοδικό "Άστρα και Όραμα" και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2009. 


Αν θες να σπουδάσεις αστρολογία κοντά μου από όπου κι αν βρίσκεσαι, μπες στη σελίδα μου πατώντας στο όνομα της Σχολής μου: Uranognosia