Σήμερα προσπαθούσα να εξηγήσω στο γιο μου τη σπουδαιότητα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σκεφτόμουν τι να πρωτοπώ σε ένα παιδί που τώρα πατάει στο κατώφλι της εφηβείας και μάλιστα σε μια εποχή που οι αξίες, οι ιδεολογίες, ο ηρωισμός μοιάζουν σαν τους παλιούς λαμπερούς πρωταγωνιστές που κατάντησαν τώρα κομπάρσοι.
Του εξήγησα ότι εκείνα τα χρόνια συνέβη ότι πιο τραγικό θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα μας μετά την κατοχή των Γερμανών και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στρατιωτικοί πήραν την εξουσία με παράνομο τρόπο και άρχισαν να κυβερνούν φασιστικά τη χώρα μας, φιμώνοντας κάθε ελεύθερη φωνή και καταπιέζοντας τον κόσμο. Όποιος ήταν φανερά εναντίον τους, φυλακίζονταν και βαζανίζονταν. Τα μάτια του γιου μου που ήταν θολά από μια ακαθόριστη θλίψη, φωτίστηκαν όταν του είπα ότι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου επαναστάτησαν και αγωνίστηκαν για να σταματήσει αυτή η φασιστική τυραννία. Το παιδί συνειδητοποίησε ότι του μίλαγα για κάτι σημαντικό, που το αφορά...
...Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο! 17 Νοεμβρίου 1973 στις 2:50 π.μ. δόθηκε η εντολή να εισβάλλουν τα τανκς στο χώρο του Πολυτεχνείου, να παραβιαστεί κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και να σκοτωθούν νέα παιδιά που μάχονταν άοπλα για τα βασικά συνταγματικά τους δικαιώματα.
Και για να μπούμε λίγο στον παλμό των τότε γεγονότων, η χούντα της 21ης Απριλίου 1967 που είχε βάλει "στο γύψο" κάθε δημοκρατική διαδικασία είχε φυσικά απαγορέψει και τις φοιτητικές εκλογές. Υπήρχε μία μαιμού Ε.Φ.Ε.Ε. που στην πραγματικότητα αποτελούνταν από "εγκάθετους" φοιτητές που δεν είχαν εκλεγεί από το φοιτητικό σώμα. Φυσική συνέπεια της γενικότερης καταπίεσης που ένοιωθαν οι φοιτητές ήταν να αναπτύσσονται όλο και περισσότερο μέσα τους αντιδικτατορικά αισθήματα και να ξεσπάσουν αυτά για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το Φλεβάρη του 1973. Οι διαμαρτυρίες κορυφώθηκαν με την κατάληψη της Νομικής από τους φοιτητές, η οποία σταμάτησε όμως μετά από τη βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας.
Φαίνεται πάντως ότι είχε ήδη αρχίσει να "βράζει" η συλλογική Ελληνική ψυχή, καθώς την ίδια χρονιά στις 14 Νοεμβρίου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν να κάνουν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν τις διαληλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο καθεστώς της δικτατορίας. Στη διάρκεια της ημέρας άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο (και από άλλες Σχολές) αλλά και πλήθος αγανακτισμένων πολιτών. Το απόγευμα οι φοιτητές αποφάσισαν την κατάληψη του Πολυτεχνείου. Η οργάνωση της εξέγερσης άρχισε και η δύναμη των φοιτητών ολοένα και μεγάλωνε. Ο ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός των "ελεύθερων πολιερκημένων Ελλήνων", όπως οι ίδιοι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους, ήταν γεγονός.
Στις 17 Νοεμβρίου του 1973, στις 2:50 τα ξημερώματα, δόθηκε η εντολή να εισβάλλουν τα τανκς στο χώρο του Πολυτεχνείου. Σκοτώθηκαν και συνελήφθησαν πολλοί φοιτητές, θυσιάζοντας τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο. Τα γεγονότα που ακολούθησαν οδήγησαν στην πτώση της χούντας και του φασιστικού καθεστώτος της τον Ιούλιο του 1974.
Μία δυναμική εξέγερση, μία επαναστατική πράξη προϋποθέτει την έντονη παρουσία του πλανήτη Ουρανού γι αυτό στο ωροσκόπιο του Πολυτεχνείου ο Ουρανός πραγματοποιεί μία ακριβέστατη αντίθεση με τον Άρη. Σημειωτέον ότι ο Άρης βρίσκεται στον Κριό, ζώδιο που είναι προορισμένο για τις εξεγέρσεις, τις μάχες, τους αγώνες. Επειδή η ημερομηνία και ώρα του ωροσκοπίου είναι αυτή της ανίερης διαταγής να εισβάλλουν τα τάνκς, η αντίθεση Άρη - Ουρανού δείχνει και την ακραία, αλόγιστη, αποτρόπαιη βία που ήθελαν να ασκήσουν οι δικτάτορες ενάντια στους άοπλους φοιτητές.
Το Ταυ τετράγωνο του Πλούτωνα από τις πρώτες μοίρες του Ζυγού με τον Κρόνο από τον Καρκίνο και τον Βόρειο Δεσμό από τον Αιγόκερω, δείχνει την φασιστική αντίληψη και τη στρατοκρατούμενη μηχανή. Η εξουσία (Κρόνος) χρησιμοποιεί τον στρατό (Πλούτωνας) για να επιβληθεί στην μοιραία (Δεσμοί της Σελήνης) σύγκρουση που σκοπό της είχε την μετάλλαξη των κοινωνικών δομών.
Αξιοσημείωτο είναι και το τετράγωνο της Σελήνης από τον Λέοντα με τον Ήλιο από το Σκορπιό. Σε ένα κοσμικό (πολιτικό) ωροσκόπιο η Σελήνη απεικονίζει τη συλλογική ψυχή (εδώ μιλάμε για την ψυχή των ελλήνων). Η Σελήνη από τον Λέοντα και τον ενδέκατο οίκο, δείχνει ότι ο λαός μετέτρεπε τους στόχους και την ιδεολογία του σε προσωπική του υπόθεση και ότι η πρόθεσή του ήταν να μην κινηθεί παρασκηνιακά αλλά με γενναιότητα και ηρωισμό. Ο Ήλιος στο κοσμικό ωροσκόπιο απεικονίζει την κεντρική εξουσία. Στον χάρτη μας βρίσκεται στο Σκορπιό, θέση που τονίζει για μία ακόμη φορά την ακαμψία, την απολυτότητα και την αγριότητα της εξουσίας. Η όψη τετραγώνου σε σταθερά ζώδια δείχνει ότι κανένας δεν θα υποχωρήσει, όπως και έγινε τελικά καθώς οι φοιτητές παρέμειναν στις θέσεις τους μέχρι που μπήκαν τα τάνκς.
Ημέρα - σύμβολο η 17 Νοέμβρη μας θυμίζει τη δύναμη που έχουν όσοι διατηρούν φωτεινή και ελεύθερη την ψυχή τους. Το Πολυτεχνείο ήταν η αρχή του τέλους για τους δικτάτορες. Κι εμείς, οι Έλληνες του σήμερα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη μνήμη αυτών των αθάνατων ηρώων που χάθηκαν στο Πολυτεχνείο και όλων των αθάνατων ηρώων της ιστορίας μας, πρέπει να διατηρήσουμε το σθένος και την υπερηφάνεια της ελληνικής μας ψυχής.
Σήμερα, 37 χρόνια μετά, οι πλανήτες είναι συντεταγμένοι σε ανάλογες θέσεις, στα παρορμητικά ζωδια. Ο Πλούτωνας βρίσκεται στον Αιγόκερω σε σύνοδο με τον Βόρειο Δεσμό. Ο Κρόνος στο Ζυγό (έχει πραγματοποιήσει το τετράγωνό του με τον Πλούτωνα και την αντίθεσή του με τον Ουρανό - Ταυ τετράγωνο- το καλοκαίρι και η όψη αυτή έχει μεγάλη διάρκεια). Τον Γενάρη και τον Μάρτιο αναμένονται αντίστοιχα ο Δίας και ο Ουρανός στον Κριό. Κι όλα αυτά όταν η οικονομική κρίση και η κοινωνική αδικία πλήττουν για ακόμη μια φορά την Ελληνική Ψυχή...
Σμάρω Σωτηράκη