Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Εαρινή Ισημερία
Αναγέννηση της Φύσης, Αφύπνιση της Αλήθειας

Sandro Botticelli: Η Αλληγορία της Άνοιξης

Αυτό το άρθρο είναι μία αστρολογική μελέτη του μαθητή μου Παναγιώτη Αργυρόπουλου πάνω στο χάρτη της εαρινής ισημερίας με τις γεωγραφικές συντεταγμένες της Αθήνας.


Η Εαρινή Ισημερία για το έτος 2018 θα πραγματοποιηθεί για την Ελλάδα στις 20 Μαρτίου και στις 18:17΄ ώρα Αθήνας, όπου ο Ήλιος θα περάσει στην μηδενική μοίρα του ζωδίου του Κριού και θα σηματοδοτήσει επίσημα την έναρξη της Άνοιξης.

Σε αυτό το ζώδιο ο Ήλιος, ως το κύριο ουράνιο σώμα που μας τροφοδοτεί με φως , θερμότητα και ζωτική ενέργεια, είναι σε έξαρση. Όπως ακριβώς και η φύση αυτήν την εποχή. Πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων ξυπνάνε τις αισθήσεις μας. Αυξάνεται η χρονική διάρκεια της ημέρας έναντι της νύχτας και ο καιρός γίνεται πιο θερμός για να μας παρασύρουν, όλα αυτά στον χορό της δημιουργίας και της χαράς. 
Δικαίως αυτήν  την εποχή οι αρχαίοι Έλληνες είχαν θεσπίσει γιορτές, αγώνες και λατρευτικές τελετές. Συνέδεαν συμβολικά την ετήσια φυσική διαδικασία της αύξησης της ηλιακής ενέργειας, με το εσωτερικό φως της συνείδησης του κάθε ανθρώπου που προσδοκά την Πνευματική του άνοιξη. 

Στα Μεγάλα Διονύσια, σύμφωνα με τους Ορφικούς, τιμούσαν  τον Διόνυσο Ζαγρέα που θα κομματιάζονταν από τους Τιτάνες (υλική υπόσταση), για να αναγεννηθεί από τον Δία, ως Διόνυσος Ελευθερέας (Αθανασία Ψυχής) στην επερχόμενη Θερινή τροπή του Ηλίου.

Στα Ελευσίνια Μυστήρια την ίδια περίοδο της άνοιξης γιόρταζαν την επιστροφή της Περσεφόνης (Ψυχή του Κόσμου) από τον Άδη (Μη Είδος),  στην αγκαλιά της Δήμητρας (Μεγάλης Μητέρας του Κόσμου). Ήταν η γιορτή ενθύμησης της αιώνιας Αλήθειας. Η οποία έπαιρνε μορφή και χρώμα από την μεταμόρφωση της φύσης εξωτερικά και, μέσω των αισθήσεων, προκαλούσε  την εσωτερική αφύπνιση των ανθρώπων.
Ο αστρολογικός χάρτης της επικείμενης Εαρινής Ισημερίας έχει ωροσκόπο στις 26ο 50΄ στο ζώδιο της Παρθένου και βρίσκεται σε αντίθεση με τον Χείρωνα από την ακμή του 7ου οίκου στους Ιχθύς. Με τον Ερμή και την Αφροδίτη σε σύνοδο ακριβείας στον ίδιο οίκο στον Κριό. Καταλαβαίνουμε πως το θέμα που θα μας απασχολήσει θα είναι η σχέση του «εγώ και οι άλλοι». Σε συνδυασμό με την έλλειψη του στοιχείου του αέρα στον χάρτη προμηνύονται δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, και την επικοινωνία εν γένει . Οι παρορμητικές αντιδράσεις, οι απόλυτες απόψεις και οι υποκειμενικότητα ευνοούνται. Είναι οι εύκολες λύσεις που θα επιφέρουν όμως ρίξεις που ίσως να μην θέλουμε. Την ίδια στιγμή που η θέση του Χείρωνα «καθρεφτίζει» την ανάγκη απαλλαγής από τα «βαρίδια» του παρελθόντος, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από συναισθηματικές εξαρτήσεις και αδυναμίες του εαυτού μας που δεν αναγνωρίζουμε ως τώρα και κατ’ επέκταση την στάση μας απέναντι στους άλλους. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναρωτηθούμε αν οι επιλογές μας συνάδουν αρμονικά με αυτό που θα θέλαμε να ζήσουμε . Και αν όχι, χωρίς αποκλεισμούς και εγωισμούς, να διακρίνουμε σε ποια στοιχεία του εαυτού μας δεν έχουμε δώσει την πρέπουσα προσοχή. Θα χρειαστεί να βάλουμε κάτω από το μικροσκόπιο τις προσωπικές μας επιλογές, την καθημερινότητα μας, το πού και πώς καταναλώνουμε τον χρόνο μας, τι αγαπάμε από τον εαυτό μας και την εργασία μας και τι θα θέλαμε να αλλάξουμε. Αυτά είναι αιτήματα  και  του Ποσειδώνα που βρίσκεται στους Ιχθύς και κυβερνά τις ακμές 6ου και 7ου οίκου.
Το τετράγωνο του Άρη από τον Αιγόκερω και τον 4ο οίκο με τον Ήλιο από τον 7ο  δίνουν την εικόνα εσωτερικής έντασης και σύγκρουσης. Άμεση εξασθένηση της ζωτικής ενέργειας και αποδυνάμωσης του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Με την Σελήνη στον Ταύρο αλλά στον 8ο οίκο και σε τριγωνική όψη με τον Κρόνο και τον Άρη στον Αιγόκερω από τον 4ο , όπως επίσης και με την παρουσία του Πλούτωνα στον ίδιο οίκο, θα κάναμε καλά να σταθούμε απέναντι στους φόβους και τις ανασφάλειες μας με θάρρος και ειλικρίνεια. Χωρίς καμία αίσθηση αυτολύπησης και ενοχής. Να παραδεχτούμε τις τυχόν αστοχίες μας που –πιθανότατα- είναι αποτέλεσμα επίκτητων συμπεριφορών και συνηθειών που έχουμε υιοθετήσει χωρίς να τις αξιολογήσουμε με τα δικά μας προσωπικά κριτήρια. 
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, με κάποιον τρόπο, το παρελθόν θα «χτυπήσει» την πόρτα της συνείδησης και εμείς θα κληθούμε να απαντήσουμε στον «παλιό» εαυτό μας. Από εμάς εξαρτάται αν θα του πούμε την αλήθεια και αν του δώσουμε την ευκαιρία να αναγεννηθεί ανοίγοντας παράθυρο στον τοίχο των «πρέπει» που έχουμε κτίσει, για να εισχωρήσει το φως της άνοιξης στην ψυχή μας.

Ο Δίας από την ακμή του 3ου οίκου σε όψεις τριγώνου με το Vertex από τον 6ο , και εξαγώνου με Πλούτωνα από τον 4ο οίκο επίσης σε εξάγωνο με το Vertex, υπόσχονται χείρα βοηθείας. Αρκεί να έχουμε κατανοήσει το γεγονός πως ακόμα και η πιο μικρή πράξη προς την σωστή κατεύθυνση, μακριά από εγωισμούς και ενοχικά σύνδρομα, πενταπλασιάζεται σε ισχύ και ανοίγει την ψυχή μας. 

Αλλάζουν οι σκέψεις μας σε πιο φωτεινά σχήματα. Πιάνουν τόπο οι ευχές μας και εμπιστευόμαστε στον εαυτό μας την πραγματοποίηση του ονείρου μας χωρίς να περιμένουμε από αλλού την λύτρωση. Φυσικά μπορούμε να χειριστούμε τις ίδιες όψεις στην αντίθετη κατεύθυνση, αφήνοντας να δημιουργηθούν φοβικές σκέψεις που υποκινούνται από αβάσιμες συνήθως ανησυχίες του υποσυνείδητου, το οποίο εξεγείρεται αμυντικά όταν επιχειρούμε να αλλάξουμε συνήθειες που έχουν καταγραφεί μέσα μας ως ασφαλείς ενώ πλέον είναι τροχοπέδη στην εξέλιξή μας. Συμβολικά, θα ήταν σαν να ρίχναμε διαμάντια στον υπόνομο, αυτά δεν θα πάθουν τίποτα, εμείς απλά θα μείνουμε φτωχότεροι.
Τελικά ο Ουρανός στον 8ο οίκο σε ακριβείας όψεις εξαγώνου και 150ο μοιρών με το Μεσουράνημα και τον Ωροσκόπο, αντίστοιχα, επιβεβαιώνει το κλίμα αλλαγής και εξέλιξης αν έχει αναζητηθεί πρώτα, η αυθεντική ταυτότητα των επιχειρημάτων για αυτή την αλλαγή. Ακολούθως, αν έχουμε αποφασίσει ποια από τα παλιά μας «κομμάτια» χρειάζεται να θυσιάσουμε για χάρη της αλήθειας μας, η οποία θα γίνει ο καταλύτης που θα αναδείξει ένα πιο συνειδητοποιημένο άτομο με πιο ουσιαστικές σχέσεις και επιδιώξεις για την ζωή του. Όσο πιο τολμηρές και τεκμηριωμένες από την εσωτερική φωνή μας είναι οι αποφάσεις που θα πάρουμε, τόσο λιγότερο θα έχουμε το αίσθημα του εγκλωβισμού, το οποίο προέρχεται από τις όψεις της Σελήνης από τον 8ο οίκο που τετραγωνίζει τους Δεσμού της, από τους 5ο – 11ο  οίκους στα εμπεριεχόμενα ζώδια Υδροχόου - Λέοντα. Την ίδια στιγμή σχηματίζει τετράγωνο με την Δήμητρα που είναι σε σύνοδο με τον Β. Δεσμό. Ουσιαστικά το υποσυνείδητο θα είναι σε ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στην   «τραμπάλα» των Δεσμών που μιλούν για την ελευθερία της ατομικότητας και την εσωτερική μας ισορροπία.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το ποιοί είμαστε, από πού ερχόμαστε και που θέλουμε να πάμε, ποια είναι η ποιότητα των πόρων μας, υλικών και συναισθηματικών, ποια τα κριτήρια που καθορίζουν τις αξίες μας. Ακόμα και αν το τεστ μας αποκαλύψει πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός, να μην απογοητευθούμε. Να θεωρήσουμε αυτήν την γνώση ως βάση και αρχή για μια γνήσια και ειλικρινή σχέση με τον εαυτό μας.

Η πλειοψηφία των πλανητών είναι στην δύση του χάρτη, πράγμα που τονίζει πως οι όποιες προκλήσεις, θα προέλθουν από τους «απέναντι» μας. Εκτός αυτού, οι περισσότεροι χορηγούνται από τον Κρόνο, κάτι το οποίο συντελεί στην ανάγκη καθαρών σχημάτων και δομών για όλα τα ζητήματα, προσωπικά ή όχι. Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτό μας την φράση, «μην κάνεις στους άλλους, αυτό που δεν θα ήθελες να σου κάνουν».         

Είμαστε, αν το θέλουμε, πρωταγωνιστές κάθε στιγμή στο θεατρικό έργο της ζωής. Είτε ακούμε τις οδηγίες του σκηνοθέτη, που είναι η εσωτερική μας φωνή και θέτουμε συνειδητά την ύπαρξη μας στην εξέλιξη της ιστορίας και του ρόλου μας είτε δεν αναγνωρίζουμε, τίποτα από όλα αυτά.
Το γεγονός της μεταμόρφωσης της φύσης, παραμένει να λειτουργεί σαν θαύμα μπροστά στα μάτια μας κάθε χρόνο. Παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες  όλων μας να διαταράξουμε τις κλιματικές συνθήκες με τον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε. Η αναγέννηση πάντα έρχεται την εποχή του Κριού. Γιατί άραγε;    


Παναγιώτης Αργυρόπουλος

Αν θες να σπουδάσεις αστρολογία κοντά μου από όπου κι αν βρίσκεσαι, μπες στη σελίδα μου πατώντας στο όνομα της Σχολής μου: Uranognosia