Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Νίκος Καζαντζάκης: «Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος».

Στις 18 Φεβρουαρίου του 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης γεννήθηκε ένας σπουδαίος σύγχρονος φιλόσοφος, ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ο πολυτάλαντος εσωτεριστής από μικρός είχε πολλά υπαρξιακά ερωτημάτα, ανησυχίες σχετικά με το Θεό, μυστικιστικές και αποκρυφιστικές αναζητήσεις. Ήταν -κατά τη γνώμη μου είναι,  καθώς ζει μέσα από το έργο του- μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, φιλόσοφος και πολιτικός. Το τεράστιο έργο του τον καθιστά ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Τρεις φορές προτάθηκε  για το Βραβείο Νόμπελ ενώ κατηγορήθηκε ως ιερόσυλος, λόγω των πρωτοποριακών του πεποιθήσεων και των εσωτερικών αναζητήσεών του, της ελευθερίας του λόγου του που δεν συμβιβάζοταν με τα δόγματα και της δοξασίες του κλήρου.  Το 1954 η Ιερά Σύνοδος με έγγραφό της ζητούσε από την κυβέρνηση την απαγόρευση των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Νίκος Καζαντζάκης προσβλήθηκε από λευχαιμία και νοσηλεύτηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας και το Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου τελικά κατέληξε στις 26 Οκτωβρίου του 1957 σε ηλικία 74 ετών.



Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1883 πριν να εφαρμοστεί το σύγχρονο Γρηγοριανό ημερολόγιο στην Ελλάδα. Ωστόσο, στον γενέθλιο χάρτη του έχει γίνει η διόρθωση.
Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να γνωρίζω και την ώρα της γέννησής του για να έχω την απόλυτα ολοκληρωμένη αστρολογική εικόνα ενός ανθρώπου που έχει επιδράσει καταλυτικά στην ψυχή μου με τα αριστουργήματα που μας έχει κληροδοτήσει.

Ιχθύς με Σελήνη στον Τοξότη!

Ο Ήλιος στους Ιχθύς ρίχνει φως στο συλλογικό ασυνείδητο, στα αρχέτυπα, στον κόσμο του ονείρου, της ποίησης, της φαντασίας. Είναι ο Ήλιος του αποκρυφισμού, της τελετουργίας, της αναζήτησης στο αέναο Σύμπαν. Ο Καζαντζάκης φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει μία από τις καλύτερες εκδοχές των Ιχθύων καθώς αναζητούσε με πάθος τη σχέση Θεού και Ανθρώπου. Ήθελε να αποκαλύψει τον Λυτρωτή - Άνθρωπο που φέρει την εικόνα και την πνοή του Θεού. Έψαχνε τον τρόπο να ενώσει τα Ανώτερα Θεϊκά Πεδία με την ανθρώπινη Υπάρξη και τη Φύση! Ήταν Ιχθύς και τα ήθελε όλα μαζί! Όλα ένα!

Μια Σελήνη ενός φιλοσόφου δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στον Τοξότη! Αυτή είναι μια ψυχή που κοιτάει ψηλά, στα Θεϊκά Πεδία, που συγχωρεί, είναι ανοικτόκαρδη, εξωστρεφής, αυθόρμητη, αυθεντική! Η αντίληψη των φιλοσοφιών, των θρησκειών, η ανώτερη παιδεία, η κατανόηση των μεγάλων Αληθειών είναι τα εκπληκτικά ταλέντα αυτής της Σελήνης!


Το τετράγωνο Σελήνης - Ηλίου στο ωροσκόπιο του Καζαντζάκη δείχνει ότι είχε πολλές εσωτερικές συγκρούσεις καθώς αμφισβητούσε ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Η ζωή του ήταν μία διαρκής αναζήτηση, προϊόν μιας διαρκούς εσωτερικής αναμέτρησης της συνειδητότητάς του με τα τραύματα και τις καταβολές του υποσυνειδήτου του.


Η πολυαστρία στον Ταύρο (Νότιος Δεσμός της Σελήνης, Ποσειδώνας, Κρόνος, Χείρωνας, Πλούτωνας σε διαδοχικές συνόδους) κάνει ολοφάνερο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο ιδιαίτερο, εξαιρετικά χαρισματικό, γεννημένο με γνώσεις και ταλέντα, πολύ διεισδυτικό και συνδεδεμένο με το συλλογικό ασυνείδητο και τα αρχέτυπα!


Η σύνοδος του Ερμή και του Άρη στον Υδροχόο σε τρίγωνο με τον Δία από τους Διδύμους, κάνει ολοφάνερο στα μάτια μου, ως αστρολόγου, ότι μιλάμε για ένα μεγάλο συγγραφικό ταλέντο, με κοφτερό λόγο, ιδιαίτερα πνευματικό και καυστικό όταν χρειάζεται. Να ποιες ήταν η όψεις του χάρτη του που τον προίκιζαν με το μοναδικό χάρισμα να μιλά την ιδιόμορφη γλώσσα του, την επηρεασμένη από την τοπικό ιδίωμα της Κρήτης του, σε έργα όπως η "Ασκητική"!


Τα τετράγωνα του Άρη με την πολυαστρία στον Ταύρο δυστυχώς τον έκαναν πολύ ευαίσθητο στον τομέα της υγείας του. Εκτός των άλλων, έπασχε και από λευχαιμία στα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του.

Τα αντίστοιχα τετράγωνα του Ερμή τον έκαναν να περιγράφει και να αναλύει τόσο υπερβατικά θέματα με έναν τρόπο άλλοτε πολύ ποιητικό κι άλλοτε κοφτό και αυστηρό.

Η ακριβής όψη 150 μοιρών του Ουρανού με τον Άρη του (να σημειωθεί μάλιστα ότι ο Ουρανός είναι ο πλανήτης που κυβερνά τον Υδροχόο, όπου βρίσκεται ο Άρης) δηλώνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιόμορφο φιλόσοφο - επαναστάτη. Ως γνωστόν ο Καζαντζάκης είχε συλληφθεί για την κομουνιστική του δράση. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι αυτή η όψη δίνει την  απαιτούμενη γενναιότητα για μια διαρκή αμφισβήτηση των πάντων και αναζήτηση της Μεγάλης Αλήθειας...

Και το βέβαιο είναι ότι η αναζήτηση της Αλήθειας για τον Νίκο της καρδιάς μας, συνδυασμένη με το Ουράνιο πνεύμα του, την ενσυναίσθηση της Ολότητας που του έδινε ο Ήλιος του, την Πνευματικότητα της Σελήνης του και τα μοναδικά ταλέντα του, παρήγαγαν αριστουργήματα....
Κορυφαίο έργο του η "Ασκητική", κλείνει έτσι όπως θα ήθελα κι εγώ να κλείσω αυτό το αφιέρωμά μου στον λογοτέχνη που θαυμάζω απεριόριστα ή μάλλον αγαπώ και κρύβω βαθειά μέσα μου, στα κομμάτια που επηρεάζει από τα χρόνια της εφηβείας μου:

"...ΠΙΣΤΕΥΩ Σ΄ ΕΝΑ ΘΕΟ, ΑΚΡΙΤΑ, ΔΙΓΕΝΗ, ΣΤΡΑΤΕΥΟΜΕΝΟ, ΠΑΣΧΟΝΤΑ, ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΟ, ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟ, ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΣΤ΄ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΣ, ΤΙΣ ΟΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΟΡΑΤΕΣ.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤ΄ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΡΙΝΩ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΥΤΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΛΥΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΑΓΡΥΠΝΟ ΒΑΡΥΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΔΑΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΡΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΛΗ· ΤΗ ΖΩΟΔΟΧΑ ΠΗΓΗ ΦΥΤΩΝ, ΖΩΩΝ ΚΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΤΟ ΧΩΜΑΤΕΝΙΟ ΑΛΩΝΙ, ΟΠΟΥ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΠΑΛΕΥΕΙ Ο ΑΚΡΙΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ.
"ΒΟΗΘΕΙΑ!" ΚΡΑΖΕΙΣ, ΚΥΡΙΕ. "ΒΟΗΘΕΙΑ!" ΚΡΑΖΕΙΣ, ΚΥΡΙΕ, ΚΙ ΑΚΟΥΩ.
ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΚΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΚΙ ΟΙ ΡΑΤΣΕΣ ΟΛΕΣ, ΚΙ ΟΛΗ Η ΓΗΣ, ΑΚΟΥΜΕ ΜΕ ΤΡΟΜΟ, ΜΕ ΧΑΡΑ, ΤΗΝ ΚΡΑΥΓΗ ΣΟΥ.
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΣΟΙ ΑΚΟΥΝ ΚΑΙ ΧΥΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΕ ΛΥΤΡΩΣΟΥΝ, ΚΥΡΙΕ, ΚΑΙ ΛΕΝ: "ΕΓΩ ΚΑΙ ΣΥ ΜΟΝΑΧΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ."
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΣΟΙ ΣΕ ΛΥΤΡΩΣΑΝ, ΣΜΙΓΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, ΚΥΡΙΕ, ΚΑΙ ΛΕΝ: "ΕΓΩ ΚΑΙ ΣΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ."
ΚΑΙ ΤΡΙΣΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΣΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝ, ΚΑΙ ΔΕ ΛΥΓΟΥΝ, ΑΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΜΕΓΑ, ΕΞΑΙΣΙΟ, ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ:
ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟΥΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!"

Σμάρω Σωτηράκη


Η βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη είναι πολύ μεγάλη και η εργογραφία του εξαιρετικά πλούσια. Σε αυτό το αφιέρωμα προτίμησα να αφιερωθώ περισσότερο στην ανάλυση του αστρολογικού του χάρτη και λιγότερο στη βιογραφία του που μπορείτε να βρείτε σε πολλούς ιστοτόπους του διαδικτύου.


Αν θες να σπουδάσεις αστρολογία κοντά μου από όπου κι αν βρίσκεσαι, μπες στη σελίδα μου πατώντας στο όνομα της Σχολής μου: Uranognosia