Στις 12 Απριλίου του 1961, στις 9:07 ώρα Μόσχας, ο Γιούρι Γκαγκάριν εκτοξεύτηκε προς το απόλυτο -μέχρι εκείνη τη στιγμή- άγνωστο διάστημα. Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευσή του το διαστημόπλοιο βοστόκ 1 μπήκε σε μία ελλειπτική τροχιά, κινούμενο με ταχύτητα 27.400 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Ο Γιούρι Γκαγκάριν πήρε τον τίτλο του ταγματάρχη κατά τη διάρκεια της πτήσης του καθώς οι Σοβιετικοί ήταν πολύ ευχαριστημένοι από την επιτυχημένη εξέλιξη του τολμηρού εγχειρήματός τους και φυσικά ήθελαν να επιβραβεύσουν αυτόν το γενναίο κοσμοναύτη τους. Σκεφτείτε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας που έδιναν οι ίδιοι σε αυτή την αποστολή ήταν περίπου 33%.
Σε αυτό το σπουδαίο ταξίδι - μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα ο Γκαγκάριν δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους του. Επειδή δεν γνώριζαν με ποιους τρόπους θα αντιδρούσε βιολογικά και ψυχολογικά στις ακραίες συνθήκες του διαστήματος, ο έλεγχος του διαστημοπλοίου του ήταν στα χέρια μεγάλης ομάδας επιστημόνων στη γη.
Μετά από 67 λεπτά πτήσης οι επιστήμονες από το κέντρο ελέγχου στη γη έδωσαν εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίζει την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα.
Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων. Ακολούθησε ελεύθεση πτώση, στη συνέχεια χρήση του αλεξίπτωτου και ομαλή προσγείωσή του κοντά στη πόλη Τακτάροβα.
Εννοείται ότι αυτή η τόσο σημαντική αποστολή απετέλεσε τη μεγάλη είδηση σε όλον τον πλανήτη.
Ο αστρολογικός χάρτης της ιστορικής αποστολής του Γκαγκάριν στο διάστημα
Μία τέτοια πρωτιά δεν θα μπορούσε παρά να ανήκει στο ζώδιο του Κριού! Ωροσκόπος καρκίνος και Σελήνη στους Ιχθείς.
Το ακριβέστατο τρίγωνο του Ήλιου με τον Ουρανό υπογραμμίζει το γεγονός ότι εδώ έχουμε έναν χάρτη Ουράνιο! Και τι πιο Ουράνιο από μία αποστολή στο διάστημα; Με τον Δία στον Υδροχόο να δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις επιδράσεις του Ουρανού (ο Ουρανός κυβερνά τον Υδροχόο).
Η Σελήνη στον δέκατα οίκο παρέα με τον Ήλιο, την Αφροδίτη, τον Ερμή, τον Χείρωνα και την Έριδα απεικονίζει το πόσο σημαντικό ήταν για τους Σοβιετικούς το εγχείρημα και πόσο ανάγκη το είχαν για να αναδειχθούν και να επιδειχθούν σε όλον τον κόσμο, να αποδείξουν ότι είναι πολύ μα πάρα πολύ ισχυροί. Όπως και έγινε, καθώς στη συνέχεια έστελναν συνέχεια τον Γκαγκάριν σε ταξίδια προκειμένου να διατυμπανίσει τη μεγάλη επιτυχία της Σοβιατικής Ένωσης στη προσπάθειά της να στείλει πρώτη τον άνθρωπο στο διάστημα.
Ο Άρης στον πρώτο οίκο δηλώνει την ορμή, την αρχή, το πρωτογενές γεγονός. Το τετράγωνό του με τον Ήλιο απεικονίζει το μέγεθος των κινδύνων που αντιμετώπιζαν σε αυτή την αποστολή και το παράτολμο ρίσκο που έπερναν.
Το τρίγωνο της Σελήνης με τον Ποσειδώνα δείχνει ότι ο φόβος δεν ήταν αρκετός για να επισκιάσει τη πίστη που είχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι αυτής της αποστολής στο εγχείρημά τους.
Γιούρι Γκαγκάριν: το τέλος ενός ήρωα
Η απόλυτα επιτυχημένη προσπάθεια του Γκαγκάριν τον έκανε διάσημο και ήρωα όχι μόνο στη πατρίδα του αλλά σε όλον τον κόσμο. Οι πολιτικοί εξαργύρωσαν αυτή την επιτυχία, στέλνοντας το Γιούρι από κράτος σε κράτος προκειμένου να διαφημίσει την επιτυχία της Σοβιετικής Ένωσης και να κάνει τις απαιτούμενες δημόσιες σχέσεις.
Φυσική συνέπεια αυτού του τρόπου ζωής ήταν να επέλθει η φθορά (ποτό και κατάρρευση - στα οποία έρρεπε έτσι κι αλλιώς σαν Ιχθείς) αλλά και πάλι βρήκε τον καλό, πειθαρχημένο του εαυτό και ανέλαβε τους ρόλους του κοσμοναύτη, εκπαιδευτή και συμβούλου για τη δημιουργία των σκαφών που είχαν για προορισμό τους την κατάκτηση της Σελήνης.
Ο Γκαγκάριν θεωρήθηκε "εθνικό κεφάλαιο" και για να είναι προστατευμένος, του απαγορεύτηκε να ξαναπετάξει στο διάστημα. Από το 1967 μπορούσε να πετάξει μόνο σε αεροπλάνο κι αυτό με τη συνοδεία κάποιου άλλου πιλότου.
Δυστυχώς η ειμαρμένη του Γκαγκάριν είχε διαφορετική γνώμη καθώς όσο και να προσπάθησαν οι Σοβιατικοί να προστατέψουν το "εθνικό τους κεφάλαιο", ο πρωτοπόρος κοσμοναύτης έχασε τη ζωή του σε ατύχημα στις 27 Μαρτίου του 1968.
Σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του σε μία πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο σε ηλικία 34 χρονών. Οι αρχές είπαν ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέχρι τη τελευταία στιγμή στο σκάφος προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουσή του με ένα σχολείο. Η γενέτειρά του μετονομάστηκε σε "Γκαγκάριν".
Ο αστρολογικός χάρτης του Γιούρι Γκαγκάριν
Ο Ωροσκόπος ενός κοσμοναύτη δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στο διαστημικό περιβάλλον του Υδροχόου. Ο Ήλιος του στους Ιχθείς στον πρώτο οίκο, μας δίνει έναν καλό συνδυασμό ευαισθησίας και δυναμισμού, την οποία ενισχύει ο Άρης που βρίσκεται επίσης στους Ιχθείς στον πρώτο οίκο.
Η παρουσία του Ερμή στους Ιχθείς στον πρώτο οίκο σε ακριβή αντίθεση με τον Ποσειδώνα, εκτός από τη περίοδο της κατάρρευσης και του ποτού, δείχνει ότι όντως ήταν ικανός να κάνει τα πάντα (μέχρι αυτοθυσίας) για να σώσει ένα σχολείο και τα παιδιά μέσα..
Το αστρολογικό του ατού για να αντέχει στις κακουχίες μιας τέτοιας εκπαίδευσης που είχε υποστεί και στις ακραίες συνθήκες ενός διαστημικού ταξιδιού, είναι ο Κρόνος στον Υδροχόο στον πρώτο του οίκο σε ακριβέστατη, αρμονικότατη όψη τριγώνου με τον Δία από τον Ζυγό.
Η Σελήνη του Γκαγκάριν στον Τοξότη τον όπλιζε με τη σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά, την απόλυτη πίστη και αισιοδοξία - αρετές που είναι απαραίτητες σε τέτοιου είδους αποστολές σαν αυτή που ανέλαβε. Και επειδή η Σελήνη του συνδέεται με όψη 150 μοιρών με τον Πλούτωνα που σπέρνει τον πεσιμισμό και τον φόβο, δέχεται ενισχύσεις από τον Δία με τον οποίο πραγματοποιεί ένα λυτρωτικό εξάγωνο.
Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να μη πρωταγωνιστεί ο Ουρανός στο ωροσκόπιο του πρώτου κοσμοναύτη που βρέθηκε στο απέραντο του διαστήματος γι αυτό η Σελήνη του πραγματοποιεί ένα ωραιότατο τρίγωνο μαζί του.
Δυστυχώς όμως αυτός ο Ουρανός στο ωροσκόπιο του Γιούρι Γκαγκάριν βρίσκεται σε ταυ τετράγωνο με τον Πλούτωνα και τον Δία, ένα δύσκολο σύστημα όψεων που προκαλεί βίαιες καταστάσεις.
Ο Γιούριν Γκαγκάριν έφυγε νέος από τη ζωή αλλά θα είναι πάντα παρών καθώς όσο υπάρχει η ανθρωπότητα αυτός θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα στη τολμηρή αποστολή της 12ης Απριλίου 1961...
Σμάρω Σωτηράκη
Αν θες να σπουδάσεις αστρολογία κοντά μου από όπου κι αν βρίσκεσαι, μπες στη σελίδα μου πατώντας στο όνομα της Σχολής μου: Uranognosia