Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

Κρόνος στο Ζυγό - Ο τέκτονας στο ζώδιο των συνεργασιών και σχέσεων


Ο Μέγας Διδάσκαλος που εκφράζει την "ανάγκη" των πραγμάτων, που μας διδάσκει τη σοφία της υπομονής και επιμονής, ο τέκτων των πάντων, ο Κρόνος, βρίσκεται από τις 29 Οκτωβρίου του 2009 στο ζώδιο του Ζυγού, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 2012 (κάνοντας μία επιστροφή στη Παρθένο από τις 7 Απριλίου μέχρι τις 21 Ιουλίου του 2010).  Ο παρεξηγημένος πλανήτης Κρόνος  αντιπροσωπεύει τη δόμηση και τη συγκρότηση, το στήριγμα οποιασδήποτε οντότητας και κατάστασης. Είναι ο άκαμπτος, άμεμπτος, αυστηρός κριτής μας και μας επιβάλλει να χτίζουμε τη ζωή μας πάνω σε γερά θεμέλια, αξιωμένα από ακεραιότητα και προσπάθεια. Ο Ζυγός που αντιπροσωπεύει τις σχέσεις όλων των μορφών και ποιοτήτων είναι το ζώδιο στο οποίο έχει έξαρση ο Κρόνος, παρέχει δηλαδή πρόσφορο έδαφος για να εκφράσει ο ακριβοδίκαιος αυτός πλανήτης ελεύθερα τις κοσμικές αξίες που αντιπροσωπεύει .

Αρχίζει τώρα μία νέα εποχή, καθώς εκτός του γεγονότος ότι η παρουσία του Κρόνου στο Ζυγό είναι καταλυτική από μόνη της, οι όψεις που θα πραγματοποιήσει αυτός (τετράγωνο με τον Πλούτωνα και αντίθεση με τους Ουρανό - Δία) θα είναι καθοριστικής σημασίας και θα μας επηρεάσουν για πολλά χρόνια.

Το ζώδιο του Ζυγού συνδέεται στενά με τη δικαιοσύνη και τα δικαστήρια. Ο Κρόνος μέσα σε αυτό το ζώδιο θα επηρεάσει έντονα το δικαστικό σύστημα. Θα παταχθούν τώρα αυτοί που έχουν λειτουργήσει ως άρπαγες της εξουσίας και έχουν καταλύσει τις δομές τους συστήματος, εκμεταλλευόμενοι είτε το λαϊκό αίσθημα είτε το χρήμα του συνόλου είτε τις κοινωνικές αξίες. Το πιο πιθανό είναι ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα είναι φιλολαϊκά αλλά θα αποδίδουν τα του Καίσαρος των Καίσαρι, όσο και να ενοχλήσουν (πιθανώς παίρνοντας τα κεφάλια ακόμη και κάποιων αθώων, προκειμένου να γίνει εύρυθμη η λειτουργία της κοινωνίας).

Επιπλέον. το σύνθημα του Κρόνου από τον Ζυγό είναι: συσπειρωθείτε, δουλέψτε μαζί, καλλιεργείστε σχέσεις. Σχέσεις που να ικανοποιούν αμοιβαίες ανάγκες! Ο Κρόνος αδιαφορεί για τα συναισθήματα. Αξιώνει πάνω από όλα τις ανάγκες. Καλύψτε λοιπόν τώρα τις πρακτικές σας ανάγκες και ελαφρύνετε το βάρος των υποχρεώσεων σας, είτε μέσα από κάποια πετυχημένη συνεργασία είτε ακόμη και μέσα από ένα γάμο.

Σε ανώτερο επίπεδο, συνειδητοποιείστε ότι οι σχέσεις δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ο γάμος δεν είναι το ευτυχισμένο τέλος που βλέπουμε στις ελληνικές ταινίες. Είναι η απαρχή μιας ιερής μύησης, της μετάλλαξης του "Εγώ" σε "Εμείς", της ενσυνείδητης προσπάθειας να χτίσουμε από κοινού κάτι ουσιαστικό. Οι σχέσεις προϋποθέτουν την καθημερινή μας διάθεση να βάλουμε ένα λιθαράκι σε αυτές, να τις συντηρήσουμε και να τις εξελίξουμε. Το αίτημα του Κρόνου στο Ζυγό είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε οι τέκτονες του εαυτού μας, ότι χτίζουμε ένα γερό σκελετό πάνω στον οποίο στηρίζουμε τις ζωές μας και ότι αυτό αντικατοπτρίζεται τέλεια μέσα από τον άνθρωπο που βρίσκεται στο πλευρό μας - και που ουσιαστικά αντανακλά εμάς.

Ο Κρόνος, σα διδάσκαλος μέσα από το περιβάλλον του Ζυγού, μας εκπαιδεύει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των επιλογών μας. Ανεξάρτητα από την έκβαση των πραγμάτων, θετική ή αρνητική, να αναζητούμε τα πραγματικά κίνητρα που μας οδηγούν στις συγκεκριμένες επιλογές. Μας καλεί να κάνουμε την αυστηρή αυτοκριτική μας και να συνειδητοποιούμε το πότε είμαστε εναρμονισμένοι με τις επιθυμίες μας και με τα θετικά μας συναισθήματα και το πότε κανουμε επιλογές βασισμένοι στον ακατέργαστο εγωισμό μας που επιχειρεί πάνω από όλα να καλύψει ανασφάλειές - και γι αυτό οδηγεί μαθηματικά στον πόνο. Τον πόνο που απορρέει από το τελικό αποτέλεσμα: την κατάρρευση του οικοδομήματος όταν αυτό δεν στηρίζεται σε γερές βάσεις.

Το πέρασμα του Κρόνου στο Ζυγό θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να συντάξουμε τις εσωτερικές και εξωτερικές μας ισορροπίες. Αν δεν το κάνουμε αυτό θα καταλήγουμε στο να χτίζουμε τη ζωή μας πάνω σε σαθρές δομές, οι οποίες δεν θα συνίστανται από αξίες και δυνάμεις αλλά από τον άγουρο εγωισμό μας, από τις βαθύτερες ανασφάλειες και τους φόβους μας. ΄Ετσι όμως τα ίδια τα "οικοδομήματα" μας θα καταρρέουν εύκολα, θα στρέφονται ενατίον μας και θα μας απαξιώνουν. Γιατί τελικά κανένα οικοδόμημα δεν στέκεται αν δεν υπακούει απόλυτα στο συμπαντικό νόμο της εσωτερικής αρμονίας και ισορροπίας. Και καμία σχέση δεν ευοδώνεται αν και τα δύο μέλη της δεν είναι το καθένα πραγματικά αυτοδύναμο και αυτάρκες.    

Σμάρω Σωτηράκη