Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Χείρωνας: Το Εσωτερικό μας «Ρήγμα»


Σε καιρούς παγκόσμιας κρίσης κάποια αστρολογικά στοιχεία γίνονται πιο επίκαιρα. Αυτό συμβαίνει με το Χείρωνα, τον αστεροειδή που συμβολίζει τις βαθύτερες πληγές μας, που μας δίνει την ικανότητα να μαθητεύσουμε στα αρχέγονα μυστικά, να γίνουμε πιο σοφοί, να θεραπεύσουμε τους συνανθρώπους μας και να θεραπευτούμε τελικά και εμείς οι ίδιοι.
Ο Χείρων είναι ένα μικροσκοπικό ουράνιο σώμα (περίπου  στο μέγεθος της Πελοποννήσου), ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε το 1977 και που κινείται «περίεργα» ανάμεσα στις τροχιές του Κρόνου και του Ουρανού, πότε πλησιάζοντας τον ένα και πότε τον άλλο. Αν και μικρός το «δέμας», ο Χείρωνας έχει αναχθεί τις τελευταίες δεκαετίες - από μία μεγάλη μερίδα αστρολόγων - σε ένα σημαντικό στοιχείο του ωροσκοπίου.

Μυθολογικά συνδέεται με τον Κένταυρο Χείρωνα, το σοφό δάσκαλο (μισό άνθρωπο και μισό άλογο) και θεραπευτή που μετέδιδε τις πολύτιμες γνώσεις του στους ήρωες. Ένα δηλητηριασμένο βέλος που ετοιμαζόταν να δώσει ο Χείρωνας στον Ηρακλή τρύπησε κατά λάθος τον ίδιο. Ανοίχτηκε τότε μία μεγάλη πληγή που του προξενούσε αφόρητο πόνο. Όντας γιος του Κρόνου ο Χείρωνας δεν μπορούσε να πεθάνει και ήταν καταδικασμένος να υφίσταται για πάντα τους αγωνιώδεις πόνους αυτής της πληγής, που δεν έκλεινε. Το μόνο που τον ανακούφιζε ήταν να θεραπεύει ο ίδιος τους άλλους ανθρώπους και να τους ανακουφίζει από τον πόνο τους.

Ο Χείρων μας διδάσκει ότι δεν είμαστε ακέραιοι αν δεν γιατρέψουμε πρώτα τις βαθύτερες πληγές μας. Ότι όλοι φέρουμε μέσα μας ένα προαιώνιο «ρήγμα» (όπως ο Κένταυρός είμαστε και εμείς μισοί ζώα - μισοί εξυψωμένοι άνθρωποι), όλοι μας έχουμε ατέλειες και αδυναμίες που πρέπει να τις αναγνωρίσουμε και να τις αποδεχτούμε, για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της ολοκλήρωσης μας, για να γίνουμε πληρέστεροι άνθρωποι. Επιπλέον, δείχνει το πόσο καλοί δάσκαλοι είμαστε.
Ο αστεροειδής αυτός χρειάζεται 50 χρόνια για να ταξιδέψει μέσα από όλα τα ζώδια (σε άλλα παραμένει λιγότερο και σε άλλα περισσότερο). Οι περισσότεροι αστρολόγοι συγκλίνουν στο ότι συνδέεται στενά με την Παρθένο και τον Τοξότη. Ας δούμε τώρα την ερμηνεία του Χείρωνα στο κάθε ζώδιο ξεχωριστά (Αν γνωρίζετε τον οίκο του ωροσκοπίου στον οποίο βρίσκεται ο Χείρωνας, διαβάστε και το ζώδιο που αντιστοιχεί στον οίκο. Πχ: Κριός = 1ος οίκος, Ταύρος = 2ος οίκος, κοκ).


Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΡΙΟ

Έχετε μία ελλιπή αίσθηση «ταυτότητας», μία δυσκολία να βγάλετε προς τα έξω τον πραγματικό σας εαυτό. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει «ρήγματα» μέσα σας αλλά μπορεί και να σας δώσει μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσατε μπορεί να ήταν αυστηρό και ο αυθορμητισμός μέσα σε αυτό να θεωρούταν αρνητικό στοιχείο. Τα ψυχικά σας τραύματα σας εμποδίζουν να εκφράζεστε ελεύθερα. Έχετε την τάση να καταπιέζετε τις επιθυμίες σας, συσσωρεύοντας θυμό μέσα στην ψυχή σας. 

Θα έχετε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις κρίσεις και στις δυσκολίες, αν καταφέρετε να αναγνωρίσετε το πρόβλημα σας, να συνειδητοποιήσετε ότι ο πραγματικός σας εαυτός είναι αξία «αφ’ εαυτόν» και να διοχετεύσετε το θυμό σας δημιουργικά καθώς έτσι θα ξεκινήσει η διαδικασία επούλωσης των πληγών σας. Θα αναδυθεί από μέσα σας ένα αναξιοποίητο δυναμικό που θα σας ανοίξει καινούργιους δρόμους και θα σας οδηγήσει στην ανέλιξη.
Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε τον ιδανικό δάσκαλο για όλους όσους αναζητούν τον εαυτό τους.


Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ

Η «πληγή» του Χείρωνα στον Ταύρο έχει να κάνει κυρίως με την αίσθηση αυτοεκτίμησης του ατόμου. Βαθιά μέσα σας ίσως να πιστεύετε ότι δεν «αξίζει» και επομένως δε δικαιούστε να πάρετε από τη ζωή τις παροχές που παίρνουν οι άνθρωποι που «αξίζουν». Η πεποίθηση αυτή μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στον οικονομικό τομέα, όπου φαινομενικά μπορεί να μοιάζει ότι σας κατατρέχει μόνιμα μία κακοδαιμονία. Διαχειρίζεστε άσχημα τα δικά σας οικονομικά αλλά παραδόξως έχετε ταλέντο στο να δίνετε ευφυείς λύσεις στα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους γύρω σας.
 
Θα έχετε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις κρίσεις και στις δυσκολίες, αν βρείτε τις πραγματικές αξίες της ζωής που δεν έχουν να κάνουν με τα λεφτά ή τα περιουσιακά στοιχεία. Ίσως αποδειχτείτε εξαιρετικά ικανοί στο να βοηθάτε τους ανθρώπους γύρω σας να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και εσωτερική ασφάλεια, στο να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν τα απλά, καθημερινά πράγματα στη ζωή.


Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ

Με το Χείρωνα σας στους Διδύμους μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι δεν είναι εύκολο να διασυνδεθείτε άνετα με το περιβάλλον σας και να επικοινωνήσετε, έστω και επιφανειακά. Ίσως έχετε κάποιο πρόβλημα στην ομιλία σας ή θεωρείτε ότι οι γνώσεις σας είναι ανεπαρκείς για να μπορείτε να μπείτε δυναμικά σε μία συζήτηση. Θεωρώντας τις δικές σας ιδέες μη αξιόλογες θα φτάνετε στο σημείο να υιοθετείτε τις ιδέες των άλλων. Όλα αυτά ίσως πηγάζουν από κάποιο σχετικό τραύμα που σας έχει δημιουργηθεί ήδη από την παιδική σας ηλικία, όταν πιθανώς αντιμετωπίσατε ανάλογα προβλήματα κυρίως στην επαφή σας με τους γονείς σας. Επιπλέον, ίσως νοιώθετε κάποια έλλειψη σε σχέση με κάποιον/κάποια αδελφό/ή σας.

Θα έχετε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις κρίσεις και στις δυσκολίες, μόνο αν ξεπεράσετε τις αναστολές σας και αρχίσετε να κοινοποιείτε τις ιδέες και τις απόψεις σας. Τότε θα ανακαλύψετε ότι αυτές όχι μόνο είναι ενδιαφέρουσες και τραβούν την προσοχή των άλλων αλλά –πιθανώς- να είναι και πολύ επικερδείς. Ο Χείρωνας στους διδύμους είναι ιδανικός για το επάγγελμα του λογοθεραπευτή.


Ο ΧΕΙΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Εσείς που έχετε Χείρωνα στον Καρκίνο κυριαρχείστε από μία αίσθηση ότι δεν έχετε πάρει αρκετή αγάπη και στοργή στη ζωή σας. Οι γονείς σας είναι πιθανό να σας εγκατέλειψαν ή να ήταν γενικά απόμακροι. Μέσα σας λοιπόν γεννήθηκε η αίσθηση της απόρριψης που αποτελεί και το μεγάλο σας «ρήγμα» στην ενήλικη ζωή σας.  Μπορεί να αναπτύσσετε σχέσεις εξάρτησης και να δυσκολεύεστε να φύγετε από αυτές ακόμη και όταν σας φθείρουν φανερά. Ίσως παραπονιέστε συχνά ότι σας πάνε όλα στραβά για να τραβήξετε τη συμπάθεια των άλλων πάνω σας. Έχοντας τραυματικές εμπειρίες από την οικογένεια σας μπορεί να αργήσετε να δημιουργήσετε τη δική σας.

Θα έχετε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις κρίσεις και στις δυσκολίες, αν δουλέψετε πάνω στα τραύματα σας και αρχίσετε να διοχετεύετε δημιουργικά τα προτερήματα σας, όπως η ενσυναίσθηση. Θα είστε δεκτικοί και υποστηρικτικοί απέναντι στις εσωτερικές ανάγκες των άλλων και εξαιρετικά ικανοί στο να περιθάλπετε και να θεραπεύετε ψυχικά καταπονημένους ανθρώπους.


Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΑ

Το βασικό πρόβλημα που εγείρει αυτή η θέση του Χείρωνα είναι η δυσκολία του να βρείτε το «κέντρο» σας. Κάποιες δυσμενείς εμπειρίες μπορεί να έχουν επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη σας και να έχουν «τσαλακώσει» την προσωπικότητα σας. Ίσως επειδή σας αποθάρρυναν όταν ήσασταν παιδί και σας έπνιγαν κάθε δημιουργικό σας στοιχείο ή ταλέντο. Έτσι αντί να γίνετε ο πρωταγωνιστής της ζωής σας, κινείστε μάλλον «περιφερειακά», περιμένοντας από τους άλλους να δοξάσουν αυτά που εσείς θα έπρεπε ήδη να έχετε δοξάσει στον εαυτό σας.

Θα έχετε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις κρίσεις και στις δυσκολίες, αν έρθετε σε επαφή με το παιδί που βρίσκεται μέσα σας για να γίνετε και πάλι ενθουσιώδεις, αυθεντικοί και δημιουργικοί. Θα ανακαλύψετε τότε μία καινούργια πηγή δύναμης και θα αρχίσετε να λάμπετε και πάλι. Συνήθως γίνεστε άριστοι παιδαγωγοί, προπονητές ή καλλιτέχνες ενώ είστε εξαιρετικοί στο να οργανώνετε και να βοηθάτε τους ανθρώπους να βρουν το «κέντρο» τους.


Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟ

Ο Χείρωνας βρίσκεται εδώ σε ένα ζώδιο που θεωρείται ότι κυβερνάει. Σε αυτή τη θέση είναι ικανός να σας προξενήσει αρκετά «ρήγματα» αλλά παράλληλα να σας προικίσει με μοναδικές θεραπευτικές ικανότητες. Η υγεία είναι ένας πιθανός τομέας  όπου μπορεί να εκδηλωθούν αυτά τα ρήγματα. Μία σειρά αρνητικών συγκυριών (ανεξήγητες αλλεργίες, λάθος διαγνώσεις κλπ) μπορεί να κάνουν δυσάρεστη την επαφή με το γιατρό, με αποτέλεσμα να τον αποφεύγετε. Επιπλέον, η δουλειά σας και οι υπηρεσίες που προσφέρετε μπορεί να μην αναγνωρίζονται και κάτι τέτοιο σπάει το ηθικό. Σαν παιδί μπορεί να δεχόσασταν υπερβολική κριτική και προσβολές.

Θα έχετε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις κρίσεις και στις δυσκολίες, από τη στιγμή που θα νικήσετε τις ανασφάλειες σας και θα μάθετε να υπηρετείτε άδολα τους συνανθρώπους σας. Πολλοί με τον Χείρωνα στην Παρθένο έχετε το φυσικό ταλέντο να μεταλαμπαδεύετε τις γνώσεις σας (ειδικά τις θεραπευτικές) σε «μαθητευόμενους» συναδέλφους σας.


Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟ ΖΥΓΟ

Οι σχέσεις είναι ο τομέας στον οποίο δοκιμάζεστε, εσείς που έχετε τον Χείρωνα στο Ζυγό στο γενέθλιο χάρτη σας. Μπορεί να τις έχετε συνδυάσει με πόνο και απόρριψη και επομένως να τις αποφεύγετε ή να κάνετε ανώδυνου χαρακτήρα εφήμερες σχέσεις. Αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να μοιράζεστε τον εαυτό σας με τους άλλους ανθρώπους, στο να συνεργάζεστε. Τείνετε προς την απομόνωση και το κλείσιμο στον εαυτό σας. Ίσως νοιώθετε άτυχοι στο γάμο σας καθώς ο/η σύζυγος σας μπορεί να εκδηλώσει σωματικές ή ψυχικές αδυναμίες ή ανασφάλειες που να μπλοκάρουν τη ροή των συναισθημάτων ανάμεσά σας.

Θα έχετε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις κρίσεις και στις δυσκολίες, αν δεσμευτείτε σε σχέσεις γιατί μέσα από το  «καθρέφτισμα» σας στους άλλους θα γνωρίσετε τις πιο βαθιές και ουσιαστικές πτυχές του εαυτού σας. Πάντως, είστε πολύ καλοί στο να θεραπεύετε τις πληγές του/της συντρόφου σας και στο να διδάσκετε την αξία της ένωσης και της συνεργασίας στους άλλους ανθρώπους. Είστε γεννημένοι για  σύμβουλοι γάμου.


Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΡΠΙΟ

Υπάρχει μία μεγάλη πληγή βαθιά στην ψυχή σας. Ίσως έχει προκληθεί στην παιδική σας ηλικία από κάποιο είδος εγκατάλειψης, κακοποίησης ή γενικά από ακραίες εμπειρίες που σας είχαν στιγματίσει. Και τώρα, στην ενήλικη ζωή σας, θα έρχεστε συχνά αντιμέτωποι με ακραία θέματα όπως ο θάνατος, η ψυχολογική κατάρρευση, η οικονομική καταστροφή κλπ. Το σεξ, το χρήμα, η δύναμη θα αποτελούν το βασικό καμβά των δοκιμασιών σας.

Θα έχετε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις κρίσεις και στις δυσκολίες, από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε τα τραύματά σας και θα δουλέψετε για να τα ξεπεράσετε. Έτσι θα ξεκινήσετε μία θεαματική φάση αναγέννησης που θα σας φέρει και πάλι τη χαρά και το Φως στη ζωή σας. Θα εκδηλώσετε αξιοσημείωτες θεραπευτικές ικανότητες, ειδικά σε ψυχολογικό επίπεδο ενώ θα διακριθείτε σαν πρακτικός σεξουαλικός θεραπευτής. Μην ξεχνάτε ότι αν πιστέψετε στους εαυτούς σας, είστε εντυπωσιακά ικανοί στο χειρισμό οικονομικών και περιουσιακών ζητημάτων τρίτων προσώπων.


Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΞΟΤΗ

Το ζώδιο του Τοξότη σχετίζεται στενά με τον Κένταυρο Χείρωνα. Εσείς που έχετε αυτόν τον αστρολογικό συνδυασμό, φέρετε μεγάλη γενικευμένη πληγή μέσα σας αλλά ταυτόχρονα νοιώθετε έντονη αλληλεγγύη με τους ανθρώπους και ένα ιερό χρέος να απαλύνετε τον πόνο τους με τις γνώσεις σας. Ίσως έχετε βιώσει τραυματικές εμπειρίες σε σχέση με τον ηθικό σας κώδικα, με την ιδεολογία σας και τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις ή από καταστάσεις που σχετίζονται με το εξωτερικό.

Θα έχετε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις κρίσεις και στις δυσκολίες, αν χρησιμοποιήσετε το σπουδαιότερο εργαλείο θεραπείας σας, τη γνώση, την ανώτερη πνευματική σας φύση. Μέσα από το δρόμο της υψηλής συνειδητότητας θα καταφέρετε να ξεπεράσετε τα τραύματα σας και να ανελιχτείτε. Θεραπεύοντας έπειτα τους ανθρώπους γύρω σας - μέσα από τις ιδιαίτερες γνώσεις σας και τις σοφές συμβουλές σας - θα εξελίσσετε όλο και περισσότερο τον εαυτό σας.


Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΙΓΟΚΕΡΩ

Αυτή η θέση του Χείρωνα προδίδει ότι δυσκολεύεστε εξαιρετικά να βρείτε τη θέση σας στην κοινωνία και το κατάλληλο επάγγελμα που να σας ταιριάζει. Μπορεί να έχετε βιώσει ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες στο επαγγελματικό σας περιβάλλον και στις κοινωνικές σας επαφές, εισπράττοντας διαρκώς απόρριψη και καταλήγοντας στο υπονομευτικό συμπέρασμα ότι δεν αξίζετε και δεν είστε ικανοί να σταθείτε μέσα στην κοινωνία.

Θα έχετε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις κρίσεις και στις δυσκολίες, από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε τις αυτό-καταστροφικές σας συμπεριφορές και θα αρχίσετε να δέχεστε τις ευθύνες σας για την πορεία της ζωής σας. Ειδικά στον επαγγελματικό τομέα μπορείτε να λειτουργήσετε σαν ένα είδος μαγικού «καναλιού», μέσα από το οποίο πολλοί άνθρωποι γύρω σας θα σημειώνουν επαγγελματικές επιτυχίες και κοινωνική αναγνώριση. Η δική σας επιτυχία θα πηγάζει από το γεγονός ότι θα βοηθάτε τους άλλους να πετύχουν.


Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΧΟΟ

Εσείς που έχετε το Χείρωνα στον Υδροχόο, μπορεί να διστάζετε να εκφράσετε τις πιο αυθεντικές πλευρές του χαρακτήρα σας, φοβούμενοι ότι δε θα γίνετε κατανοητοί και θα επικριθείτε από τους ανθρώπους και τις «ομάδες» γύρω σας. Ίσως έχετε βιώσει αρνητικές εμπειρίες σε σχέση με συγκεκριμένες ιδεολογικές και κοινωνικές ομάδες ή στην επαφή σας με κάποιους φίλους σας. Να θυμάστε ότι όποτε κάνετε απελευθερωτικές και επαναστατικές κινήσεις - χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας τα δεδομένα γύρω σας - θα έρχεστε σε κάθετη σύγκρουση με κάποιους εκπροσώπους του κατεστημένου.

Θα έχετε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις κρίσεις και στις δυσκολίες, αν αφήσετε να αναπτυχθεί το εξαιρετικό δυναμικό «αφύπνισης» και συνειδητοποίησης που εκ γενετής έχετε. Εάν καταφέρετε να αξιοποιήσετε αυτό το δυναμικό, θα απελευθερωθείτε ουσιαστικά (δηλαδή εσωτερικά). Θα γίνετε δε εξαιρετικά ικανοί στο να βοηθάτε τους άλλους να αφυπνίζονται, να απελευθερώνονται από τα «δεσμά» τους, να βγάζουν έξω τον πραγματικό τους εαυτό και τις πιο αυθεντικές τους ιδέες.


Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΧΘΕΙΣ

Αυτή η θέση του Χείρωνα μπορεί να σας προκαλέσει πληθώρα τραυμάτων συναισθηματικού και ψυχολογικού χαρακτήρα. Ίσως να έχετε υπάρξει θύμα νοσηρών καταστάσεων από τα παιδικά σας χρόνια. Οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να σας εγκατέλειπαν χωρίς φανερό λόγο και αιτία ή να νιώσατε «στο πετσί» σας μια μεγάλη αλλαγή, για παράδειγμα τη μετανάστευση από τον τόπο που είχατε αγαπήσει. Οι διαρκείς απογοητεύσεις μπορεί να σας έχουν στρέψει σε άυλους κόσμους, στη θρησκεία, σε μεταφυσικούς κύκλους, σε αγγέλους ή και σε δαίμονες!

Θα έχετε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις κρίσεις και στις δυσκολίες, αν αποδεχθείτε τον πόνο και τις οδυνηρές καταστάσεις σα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής αλλά και αν φροντίσετε παράλληλα να απεμπλακείτε από το ρόλο του «μάρτυρα», τον οποίο συχνά υιοθετείτε. Γνωρίζοντας καλά τι σημαίνει πόνος και έχοντας μεγάλη ενσυναίσθηση, μπορεί να γίνετε εξαιρετικοί θεραπευτές.  Όσο πιο πολύ ανακουφίζετε τις πληγές των άλλων τόσο πιο πολύ θα ανελίσσεστε και θα ολοκληρώνεστε εσείς οι ίδιοι! 

Αν θέλετε να διαβάσετε πώς επιδρά ο Χείρωνας από τους Ιχθείς που βρίσκεται αυτή τη στιγμή πατήστε εδώ

Αν θες να σπουδάσεις αστρολογία κοντά μου από όπου κι αν βρίσκεσαι, μπες στη σελίδα μου πατώντας στο όνομα της Σχολής μου: Uranognosia

Σμάρω Σωτηράκη 

Αυτό το άρθρο μου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο "Άστρα & Όραμα" Νοεμβρίου 2010.