Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Πλούτωνας στον Αιγόκερω : το σκληρό πρόσωπο της ειμαρμένης!


(artist: Salvador Dali)

Ο Πλούτωνας είναι στην αστρολογία ο πιο «συμπαντικός» και γενεαλογικός πλανήτης. Είναι επίσης ο πλανήτης που έχει μεγαλύτερη σχέση με το στοιχείο που ο μεγάλος Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ βάφτισε συλλογικό ασυνείδητο. Συνδέεται με τα ακραία και μοιραία γεγονότα, με τις καταστροφές μεγάλης κλίμακας, με το θάνατο.

Καταλαβαίνετε λοιπόν το πόσο καίρια και σημαντική είναι η επιρροή του Πλούτωνα στα γήινα τεκταινόμενα. Γι’ αυτό και μελετάμε στενά κάθε μεταβολή του, έτσι ώστε να παίρνουμε «σημάδια» για το τι εκτείνεται πέρα από τον ορίζοντα της ανθρωπότητας - και κατευθύνεται πάνω μας. Γιατί η επίδραση του Πλούτωνα είναι βαθιά και μαζική. Αυτός ο πλανήτης - ανάλογα με το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται - δίνει το γενικότερο τόνο κάθε «μικρο -εποχής», στιγματίζει με ιδιαίτερα στοιχεία την κάθε γενιά, κάνει την κάθε δεκαετία να φαίνεται τελείως διαφορετική από την προηγούμενη / επόμενη της, φέρνει περισσότερο ή λιγότερο καταστροφικά γεγονότα. Αποτελεί από μόνος του μία «πυρηνική βόμβα» και γι’ αυτό θα πρέπει να τον έχουμε υπό στενή παρακολούθηση και να αναλύουμε κάθε μεταβολή του και αλληλεπίδραση του, ειδικά όσο προσεγγίζουμε το 2012.

Έχοντας κάνει αυτό τον πρόλογο, πιστεύω να καταλαβαίνετε τώρα το πόσο σημαντική είναι η μεταβολή που έκανε ο Πλούτωνας στις 26 Ιανουαρίου 2008: σε εκείνη την ημερομηνία άλλαξε ζώδιο και από τον πληθωρικό και ανέμελο Τοξότη - στο οποίο βρισκόταν για 13 χρόνια, από το 1995 - πέρασε στον αυστηρό και σοβαρό Αιγόκερω - στον οποίο θα παραμείνει μέχρι το 2024.

Ο Τοξότης είναι ένα πύρινο, καλοπροαίρετο ζώδιο. Όσο ήταν μέσα σε αυτόν ο Πλούτωνας τα πράγματα ήταν πιο απλά (φαινομενικά τουλάχιστον) και δεν είχαν εκδηλωθεί κρίσιμες καταστάσεις στην οικονομία, στον κοινωνικό μας ιστό κλπ. Ωστόσο, με τον Πλούτωνα στον Τοξότη ζήσαμε μία εποχή επίπλαστης ευημερίας όπου ξοδεύαμε πολύ περισσότερα από όσα κερδίζαμε (ή παραγάγαμε) και όπου είχαμε υπερχρεωθεί με πολλά καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, με σειρά πιστωτικών καρτών, φερόμενοι σαν πλούσιοι χωρίς να έχουμε λεφτά. Ώσπου το Γενάρη του 2008 μπήκε ο Πλούτωνας στο ρεαλιστικό, αυστηρό και περιοριστικό ζώδιο του Αιγόκερου και αποκαλύφθηκε η μεγάλη αλήθεια: ότι ευημερούσαμε με δανεικά, ότι είχαμε χτίσει πύργους πάνω στην άμμο.

Ο πλανήτης Πλούτωνας και το ζώδιο του Αιγόκερου θεωρούνται σα δύο από τα πιο σκληρά στοιχεία στην αστρολογία, ικανά να προκαλέσουν ακραία γεγονότα, αναστάτωση και πόνο. Η συνδυασμένη τους όμως επίδραση μπορεί να παράγει τις πιο σκληρές και ακραίες ενέργειες, να προκαλέσει τη πιο μεγάλη αναστάτωση. Επομένως τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι τόσο φωτεινά και ρόδινα για την ανθρωπότητα στα επόμενα χρόνια, που θα συνεχίσουν να επενεργούν συνδυαστικά τα δύο αυτά αστρολογικά στοιχεία.

Ήδη πάντως έχουμε πάρει μία πρώτη γεύση της παρουσίας του Πλούτωνα στον Αιγόκερω. Ο Πλούτωνας συνδέεται με το χρήμα, με την οικονομία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις υποθήκες κλπ. Ο Αιγόκερως είναι ένα αυστηρό ζώδιο, που δεν ανέχεται τις επιπολαιότητες και τις υπερβολές και γενικά τους ανεύθυνους χειρισμούς. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η μεγάλη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της παγκόσμιας οικονομίας γενικά, μόλις ο Πλούτωνας μπήκε στον Αιγόκερω. Μετά τις τόσες «τοξοτίσιες» υπερβολές που κάναμε άρχισε μία καινούργια εποχή σπαρτιάτικης λιτότητας. Οι άνθρωποι μείωσαν τις σπατάλες ενώ υπάρχει ένα καθολικό αίτημα μείωσης των τιμών στα προϊόντα, αφού πολλά από αυτά είχαν εκτοξευτεί σε δυσανάλογα προς την αξία τους ύψη.

Φυσικά, μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος χρειάστηκε η επέμβαση του κράτους για να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά η οικονομία. Το κράτος εξαγόρασε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έδωσε δισεκατομμύρια Ευρώ προς ενίσχυση τραπεζών και όλα αυτά είναι καθαρά αποτελέσματα της παρουσίας του Πλούτωνα (οικονομία, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί) στον Αιγόκερω (= το κράτος, ο κρατικός «κορβανάς»). Βλέπουμε λοιπόν ότι κάτω από αυτή την αστρολογική επιρροή το κράτος επιχείρησε να ελέγξει και να βάλει σε τάξη το κεφάλαιο. Η εξίσωση όμως αυτή λειτουργεί και αντίστροφα και μπορεί και από τη δική του πλευρά το κεφάλαιο να διεισδύσει στους κρατικούς μηχανισμούς, μετερχόμενο κρυφών και πλάγιων τρόπων.

Για να εντοπίσουμε όμως και άλλα πιθανά γεγονότα που μπορεί να προκαλέσει ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο, στην τελευταία φορά που συνέβη μία παρόμοια μετάβαση Τοξότη - Αιγόκερου. Ήταν πριν 248 χρόνια περίπου, όταν στο διάστημα 1762 – 1778 ο Πλούτωνας βρέθηκε και πάλι στο ζώδιο του Αιγόκερου. Μιλάμε για μία περίοδο σημαντικών ζυμώσεων και αναταράξεων στην ανθρώπινη ιστορία, που οδήγησαν λίγα χρόνια μετά στην Αμερικάνικη και Γαλλική επανάσταση. Αυτή ήταν μία εξαιρετικά ταραχώδης αλλά και συναρπαστική εποχή, που έφερε στην ανθρωπότητα μία καινούργια «τάξη πραγμάτων» (τη βιομηχανική επανάσταση, την έντονη αστικοποίηση, κάποιες καινούργιες κοινωνικές τάξεις, τον εθνικισμό).

Στο ζωδιακό κύκλο, το ζώδιο του Αιγόκερου βρίσκεται στο πιο «υψηλό» σημείο. Γι αυτό και εκπροσωπεί συμβολικά κάθε «υψηλή αρχή», τις κυβερνήσεις, τους μηχανισμούς διοίκησης, τους κατασταλτικούς εκείνους (π.χ. την αστυνομία) τους θεσμούς. Ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω θα επηρεάσει έντονα αυτούς τους οργανισμούς. Το κράτος θα αποκτήσει ένα πιο σκληρό και απολυταρχικό ενδεχομένως πρόσωπο, οι μηχανισμοί καταστολής θα γίνουν πιο βίαιοι, η παρακολούθηση των πολιτών θα μεθοδευτεί έτι περισσότερο!

Όσο λοιπόν ο Πλούτωνας θα βρίσκεται στον Αιγόκερω θα παίζονται σκληρά παιχνίδια εξουσίας, φέρνοντας συχνά τα πράγματα στα άκρα. Όταν οι ισχυροί του πλανήτη κινδυνεύουν να χάσουν τα προνόμια τους αντιδρούν βίαια και προκαλούν έντεχνα αιματοχυσίες. Ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω θα εκδηλώσει αρχικά κατά κόρον το ένα από τα δύο του πρόσωπα (την καταστροφή, τις μαζικές συμφορές) αλλά θα υποχρεωθεί στη συνέχεια να εκδηλώσει και το άλλο του πρόσωπο (την αναγέννηση, την αναδόμηση).
Ίσως συμβεί στα επόμενα χρόνια μία ριζική ανανέωση του πολιτικού μας σκηνικού και του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας μας. Παρόλη την καταστροφική του δύναμη, τελικά ο Πλούτωνας είναι ίσως η μόνη ικανή δύναμη αυτή τη στιγμή να μας βγάλει από αυτή τη «χαράδρα» στην οποία έχουμε πέσει, η μόνη δύναμη που μπορεί να μας μεταμορφώσει εκ βαθέων και να μας οδηγήσει σε μία καινούργια, λαμπρή εποχή. Δεν πρόκειται όμως να το κάνει αυτό ούτε εύκολα ούτε ανώδυνα. Θα μας φέρει πρώτα αντιμέτωπους με τους χειρότερους μας φόβους, θα προκαλέσει αναστατώσεις στη συλλογική ψυχή και σκληρά και ακραία γεγονότα. Μπορεί να μας φέρει ακόμη και στο χείλος του αφανισμού, γιατί μόνο σε τέτοιες περιστάσεις η ανθρωπότητα «αφυπνίζεται» αληθινά.

Γενικά, με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω είναι πιθανό να εμφανιστούν - όσο βαδίζουμε προς το 2012 - όλο και πιο απολυταρχικές ή ακόμη και φασιστικές κυβερνήσεις. Αυτές θα επιχειρήσουν να θέσουν περισσότερο υπό τον έλεγχο τους τον πολίτη (με στενή παρακολούθηση, επηρεασμό και χειραγώγηση του μέσα από τα Μ.Μ.Ε. για παράδειγμα). Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ότι κρατούντες και πολίτες θα αμβλύνουν αμοιβαία τη στάση τους και θα καταλήγουν όλο και πιο συχνά σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ τους. Με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω είναι πολύ πιθανό επίσης να φουντώσει η τρομοκρατία, με δραματικά ακραίες εκτελέσεις και ενέργειες.

Έτσι λοιπόν όσο πλησιάζουμε στο 2012 το σκηνικό γύρω μας θα γίνεται όλο και πιο βίαιο και σκοτεινό (τη βιαιότητα του Πλούτωνα θα την τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο ο πλανήτης Ουρανός που θα σχηματίσει μία πολύ σκληρή όψη μαζί του). Μπροστά μας βρίσκεται λοιπόν μία απότομη καθοδική πορεία. Το ότι θα παρασυρθούμε σε πτώση είναι βέβαιο. Το πόσο κάθετη θα είναι αυτή η πτώση, τι ζημιά θα μας κάνει και το πότε θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν, αυτά πρέπει να προσδιορίσουμε.

Ένα άλλο φαινόμενο που μπορεί να εμφανιστεί με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω είναι η «γκετοποίηση» των γειτονιών. Καθώς το χάσμα πλουσίων - φτωχών θα διευρύνεται όλο και περισσότερο ίσως χτιστούν πριβέ οικισμοί πλουσίων με μεγάλους προστατευτικούς φράκτες τριγύρω τους, έτσι ώστε να μη μπορούν να εισβάλουν τυχόν ανεπιθύμητοι. Παράλληλα ίσως δούμε το φαινόμενο των στρατιωτικών περιπολιών μέσα στις πόλεις μας, στο όνομα της προστασίας μας από τα διάφορα εγκληματικά και τρομοκρατικά στοιχεία. Ο ίδιος ο ιστός της κοινωνίας μας θα γίνει πιο βίαιος και τα στοιχεία του φόβου, του σκοταδισμού, της μισαλλοδοξίας και του απολυταρχισμού θα κυριαρχούν όλο και περισσότερο.

Ο Πλούτωνας συνδέεται στενά με τα γεωφυσικά φαινόμενα και ιδιαίτερα με τους σεισμούς και τις εκρήξεις ηφαιστείων. Ειδικά τώρα που ο Πλούτωνας βρίσκεται στον Αιγόκερω (στο ζώδιο της γήινης «κρούστας») και σχηματίζει ακραίες γωνιακές όψεις με τον Ουρανό είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν ασυνήθιστα μεγάλοι σεισμοί ή να γίνουμε μάρτυρες της έκρηξης κάποιων ηφαιστείων. Σίγουρα πάντως θα γίνουμε μάρτυρες μεγάλων κοινωνικών εκρήξεων.

Σμάρω Σωτηράκη

(το παραπάνω είναι ένα ελαφρά τροποποιημένο απόσπασμα από το βιβλίο μου "2012 - Αλήθειες και Ψέματα" εκδόσεις Intro Βooks. Το έχω γράψει στο 2009 και το ξαναδημοσιεύω εδώ γιατί γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο τώρα, με την κορύφωση του πολυσυζητημένου Ταυ - τετραγώνου .)

Αν θες να σπουδάσεις αστρολογία κοντά μου από όπου κι αν βρίσκεσαι, μπες στη σελίδα μου πατώντας στο όνομα της Σχολής μου: Uranognosia