Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Προβλήματα Που Αντιμετωπίζουμε Όλοι - Δεύτερος Οίκος

Το παρακάτω κείμενο είναι μετάφραση στα Ελληνικά από την σειρά άρθρων του Dane Rudhyar "Problems We All Face". Το πρωτότυπο κείμενο μπορείτε να το βρείτε στο www.khaldea.com
Η μετάφραση έχει γίνει από τη φίλη και πολύ καλή μου μαθήτρια Ελίνα Τσαβδάρη. Τα άρθρα για όλους τους οίκους είναι ήδη αναρτημένα εδώ
 
The Newborn, Constantin Brancusi

Δεύτερος Οίκος
Πώς Nα Xρησιμοποιήσετε Aυτό Που Σας Ανήκει
Dane
Rudhyar

Σήμερα, όταν αναφέρεται κάποιος σε «αυτά που του ανήκουν», οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται αμέσως τα χρήματα που έχουν στην τράπεζα, το σπίτι και τα πολλά γκάτζετ που τους ανήκουν, το μέγεθος της γκαρνταρόμπας τους, τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου τους και όλα όσα συνοδεύουν αυτά τα πολύ στερεά και απτά πράγματα. Αυτά είναι υλικά αποκτήματα, δεν είναι όμως το μόνο είδος αποκτημάτων. Πρέπει να διευρύνουμε την έννοια της λέξης ώστε να καλύψει και όλα όσα το ατομικό «εγώ» μπορεί να χρησιμοποιήσει ως δικά του και χρησιμοποιώντας τα να είναι σε θέση να επιδείξει (να καταστήσει πραγματικό, οριστικό και ορατό) το τι είναι.

Κανείς δεν μπορεί να πει «εγώ είμαι» εκτός αν έχει γλώσσα και λάρυγγα για να το πει. Κανείς δεν μπορεί να είναι άτομο, εδώ, στη γη, χωρίς σώμα από σάρκα, οστά και νεύρα. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται ότι το σώμα είναι το άτομο, ότι από το σώμα αναπτύσσονται με κάποιο τρόπο μια ψυχή και ένας νους, ότι κάτι συμβαίνει σταδιακά στο σώμα κατά την παιδική ηλικία από το οποίο αναδύεται η αίσθηση της ύπαρξης ως «εγώ». Αν διατηρηθεί αυτή η άποψη, μπορεί να φανεί λογικός ο ισχυρισμός ότι ο πρώτος οίκος του γενέθλιου χάρτη αναφέρεται στο σώμα, γιατί τότε το σώμα γίνεται αντιληπτό ως η αρχή του παντός. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό ότι το σώμα δεν ξεκινά με την γέννηση. Η απαρχή του σώματος είναι η πράξη της σύλληψης, η γονιμοποίηση του θηλυκού ωαρίου από το αρσενικό κύτταρο.

Αν το σώμα είναι αυτό που έρχεται πρώτο στην αστρολογία, τότε ο αστρολόγος θα έπρεπε να δημιουργεί χάρτες για την στιγμή της γονιμοποίησης. Αλλά στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια ωρών ή λεπτών την ώρα που συμβαίνει αυτό μέσα στο σώμα της μητέρας, ακόμη και στις πλέον ευνοϊκές συνθήκες. Έτσι, η αρχή του σώματος είναι μία λίγα υποσχόμενη αρχή για αστρολογική γνώση.

Ωστόσο η αστρολογία έχει δημιουργηθεί και εξασκηθεί κυρίως από ανθρώπους που πίστευαν ότι μια πνευματική αρχή ή οντότητα, που θα μπορούσε να ονομαστεί "ψυχή", εγώ, "μονάδα" ή όπως αλλιώς επιθυμούμε, εισέρχεται ή συνδέεται οριστικά με το σώμα την στιγμή της πρώτης πνοής. Αυτή η οντότητα-ψυχή έρχεται σε αυτή την σφαίρα ζωής στη γη, για κάποιο βασικό σκοπό. Χρειάζεται έναν ζώντα οργανισμό, ένα ανθρώπινο σώμα για να τον πετύχει. Πρέπει να εξωτερικοποιήσει τον εαυτό της εντός και δια μέσου ενός είδους σώματος. Πρέπει να «ενσαρκωθεί» σταδιακά και πάντα πληρέστερη των ατομικών της χαρακτηριστικών. Πρέπει να αποδεσμεύσει από αυτό το σώμα, ενέργειες και δυνάμεις που απαιτούνται για να ολοκληρώσει το σκοπό της ψυχής.

Έτσι, για σας, ως εξατομικευμένες οντότητες ψυχής, το σώμα αποτελεί το πρώτη και βασικό απόκτημα. Δεν θα μπορούσατε να είστε, ως δρώντας άνθρωπος και με υλική υπόσταση και να διακηρύττετε «εγώ είμαι», απουσία κατοχής ενός σώματος. Υπάρχει μία μερίδα γήινης ύλης που είναι δική σας. Είναι το σώμα σας. Αν αυτό καταστραφεί (ή καταληφθεί, όπως μπορεί να γίνει σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις), τότε παύετε να υπάρχετε ως εξατομικευμένο άτομο, ακόμη και αν είναι δυνατό να ειπωθεί ότι παραμένετε ως «πνεύμα», ψυχή ή αφηρημένο «εγώ» στερημένο φυσικής υπόστασης.

Το πρώτο είδος κατοχής που βιώνετε είναι λοιπόν, η κατοχή του σώματος σας και όλων των (εν δυνάμει ή υπαρκτών) ενεργειών του. Ωστόσο, αυτό το σώμα δεν προέρχεται από το τίποτα. Είναι συνδυασμός δύο προγονικών γραμμών, πατρικής και μητρικής. Είναι το αποτέλεσμα μιας ανάμειξης προγονικών τάσεων ή, όπως θα το έθεταν σήμερα οι επιστήμονες, «γονιδίων». Όλα αυτά τα πράγματα είναι η κληρονομιά σας από το παρελθόν. Το παρελθόν της οικογένειας σας, της φυλής σας, του ανθρωπίνου είδους στο σύνολο του.

Σε αυτό το μείγμα, την σύνθεση που κληροδοτείται από πολλά στοιχεία του παρελθόντος, έρχεστε εσείς. Εσείς είστε ο νέος παράγοντας, ο, τουλάχιστον εν δυνάμει, μεταμορφωτικός παράγοντας. Πρέπει να δημιουργήσετε κάτι καινούριο από όλα τα παρελθόντα πράγματα, αν θέλετε να είστε πραγματικά ο εαυτός σας ως διακριτό άτομο με επίγνωση ενός συγκεκριμένου έργου ή δουλειάς στη ζωή. Αυτή η κληρονομία από το παρελθόν έγινε δική σας τη στιγμή της πρώτης πνοής. Πρέπει να την χρησιμοποιήσετε.

Καθώς μεγαλώνουμε, μέσα από την παιδική ηλικία, την εφηβεία, την πρώτη ωριμότητα, συνεχώς συσσωρεύουμε περισσότερα αποκτήματα. Το σώμα μας γίνεται μεγαλύτερο και βαρύτερο καθώς αφομοιώνουμε τροφή. Και υπάρχουν πολλά είδη τροφής! Υπάρχει η φυσική τροφή που τρώμε. Υπάρχει επίσης η διανοητική τροφή (μάθηση) που αποθηκεύουμε, θυμόμαστε, ως γεγονότα και ιδέες. Η υποβολή στην διαδικασία της εκπαίδευσης είναι η συσσώρευση (και, κανείς ελπίζει, η αφομοίωση) της διανοητικής τροφής, η οποία κάνει το μυαλό σας να αναπτύσσεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Τον τρόπο της εθνικής σας παράδοσης, του πολιτισμού σας, της θρησκευτικής σας κληρονομιάς.

Κατά την πάροδο των χρόνων, αναπτύσσετε και κάτι άλλο μέγιστης σημασίας: ένα αίσθημα αξιών. Αισθάνεστε ότι ορισμένα πράγματα είναι καλά, αξιόλογα, ελκυστικά. Άλλα είναι κακά, ανάξια ή καταστροφικά. Αυτή η αίσθηση αξιών αποτελεί επίσης, αρχικά, κάτι που σας κληροδοτεί η οικογένεια σας και η κοινωνία σας. Αλλά σταδιακά μπορεί να μεταμορφώσετε αυτή την κληροδοτημένη αίσθηση αξιών και να καθιερώσετε τις δικές σας αξίες. Καταλήγετε να θεωρείτε πολύτιμο ένα πράγμα ή μια ιδέα που έχει αποδειχτεί αξιόλογη για σας, σαν άτομο.

Έτσι, παροδικά, έχετε επίσης πρότυπα αξιών τα οποία είναι διακριτά δικά σας και τα οποία ίσως σας ξεχωρίζουν από την οικογένεια σας, την τάξη σας, τον λαό σας. Μπορεί να βαριέστε παντελώς ή να βρίσκεται απωθητικό το μπέιζμπολ ή την τηλεόραση και να λατρεύετε να περνάτε ατελείωτες ώρες ζωγραφίζοντας αντισυμβατικές εικόνες. Αυτό, ως ένα βαθμό, σας καθιερώνει ως «άτομο». Οι άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται ότι είστε φρικιό. Κάποιοι ίσως σας θεωρήσουν μια μεγαλοφυΐα εν τη γενέσει. Αλλά αν δεν φοβάστε να ορθώσετε το παράστημα σας για κάθε πράγμα και ιδέα που είναι πολύτιμο για σας, τότε καταλήγετε να θεωρείτε την συνειδητή και προμελετημένη χρήση οποιουδήποτε πράγματος σας ανήκει σαν ατομική σας ευθύνη.

Ας μη ξεχνιόμαστε, αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την χρήση του σώματός σας και όλων των συνειδητά κατευθυνόμενων ενεργειών του. Την χρήση του μυαλού σας. Και, καθώς μεγαλώνετε και καθιερώνεστε στην κοινωνία και σε κάποια επιχείρηση ή επάγγελμα, την χρήση των χρημάτων που κερδίζετε, του πλούτου που συσσωρεύετε, των πραγμάτων που παράγετε. Όλα όσα σας ανήκουν είτε μέσω της γέννησης σας σε ένα σώμα, είτε μέσω της εκπαίδευσης ή μέσω της δικής σας εργασίας, είναι προς χρήση σας. Το πρόβλημα είναι πως να τα χρησιμοποιήσετε και γιατί. Το πρόβλημα υπάρχει για να το λύσετε με τον δικό σας ατομικό τρόπο και την δική σας ατομική πρωτοβουλία.

Τον προηγούμενο μήνα υπέδειξα ότι η μελέτη του ωροσκόπου και του πρώτου οίκου του γενέθλιου χάρτη σας, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι είναι ο πραγματικός σας εαυτός. Οι πλανήτες που ανατέλλουν στον πρώτο οίκο και ο «κυβερνών πλανήτης» (κυβερνήτης του ωροσκόπου) προτείνουν, επιπλέον, τι είδους δραστηριότητα ή ποιος τρόπος δράσης, θα σας δώσει την δυνατότητα να εκφράσετε προς τα έξω τον αληθινό εαυτό που είστε.

Το επόμενο βήμα είναι η μελέτη του δεύτερου οίκου, μια μελέτη που θα έπρεπε να κατευθύνεται ουσιαστικά προς μια οξύτερη και βαθύτερη κατανόηση του πώς να καθιερώσετε στερεά και ουσιαστικά την ατομικότητα σας μέσω της ίδιας της χρήσης όσων είναι «δικά σας».

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την επίδειξη της ατομικής μοναδικότητάς τους ή της ατομικής αίσθησης αξιών τους. Δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα αποκτήματά τους παρά μόνο με τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί ο μέσος άνθρωπος. Όντως, πολύ συχνά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι «χρησιμοποιούν» τα αποκτήματά τους. Είναι τα αποκτήματά τους που τους χρησιμοποιούν! Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ταυτιστεί με την περιουσία τους. Γίνονται τα αποκτήματά τους όχι αυτό που ήταν προορισμένοι να γίνουν σαν άτομα. Ζουν ώστε να αυξήσουν και να κληροδοτήσουν «περιουσία».

Συνεχίζουν την παράδοση που καθιερώθηκε από την κοινωνική θέση των γονιών τους και την εντυπώνουν στα παιδιά τους. Ξοδεύουν ή σπαταλούν αυτά που έχουν κατά το έθιμο της τάξης τους ή κατά τον τρόπο που υπαγορεύει μια ακόμη προσωρινότερη «μόδα». Δεν θέλουν να ξεχωρίσουν ως άτομα. Αρνούνται να υψώσουν το παράστημά τους χάριν οποιουδήποτε πράγματος δεν έχει τις ευλογίες τις συλλογικής αίσθησης αξιών του μέσου άντρα και γυναίκας, των αποκαλούμενων "φυσιολογικών" ανθρώπων!

Η αστρολογία δύσκολα μπορεί να πει αν ένας άνθρωπος θα εξατομικευτεί και θα χρησιμοποιήσει αυτά που του ανήκουν (σώμα, νου και πλούτο) ως άτομο, γιατί αποτελεί ύπατο προνόμιο κάθε ανθρώπου η επιλογή της βασικής διάθεσης απέναντι στον εαυτό του και την χρήση των αποκτημάτων του. Κανένας γενέθλιος αστρολογικός χάρτης δεν θα φανερώσει οριστικά ποιά θα είναι η επιλογή, παρά μόνο τους όρους και τις προϋποθέσεις της. Ένας άνθρωπος μπορεί εξίσου να κάνει μια επιλογή μέσα στα πλούτη ή παλεύοντας με την φτώχεια, όπου μετράει ακόμη και ο τρόπος που ξοδεύεται η κάθε δεκάρα. Σε τέλεια υγεία (όπου κατά τα φαινόμενα μπορεί να πράττει κατά βούληση) ή στην αρρώστια (όπου πρέπει να διαφυλάξει ακόμη και την μικρότερη ποσότητα ζωτικής ενέργειας για να κάνει αυτό που φαίνεται απαραίτητο). Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, δεν είναι να ειπωθεί αν κάποιος μπορεί να περιμένει πολλά ή λίγα, αλλά με τι τρόπο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε του ανήκει με τον πλέον εξατομικευμένο, τον πλέον δημιουργικό, τον πλέον απλόχερο, τον ευγενέστερο δυνατό τρόπο.

Η αστρολογία μπορεί να μας βοηθήσει από αυτή την άποψη, αλλά μόνο αν ο αστρολόγος καταλαβαίνει ξεκάθαρα ποιό είναι το πραγματικό πρόβλημα και ότι σκοπός των αποκτημάτων είναι να προσφέρουν τα μέσα με τα οποία θα μπορούσαμε να δώσουμε υπόσταση και βάρος σε αυτό που είμαστε. Πρέπει να πραγματώσουμε αυτό που είμαστε χρησιμοποιώντας αυτό που έχουμε. Πρέπει να αποδείξουμε τι είμαστε στον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους χρησιμοποιώντας έτσι την προγονική μας κληρονομία και ότι άλλο καταλήξουμε να έχουμε. Πρέπει να μεταμορφώσουμε αυτή την κληροδοτημένη και αποκτημένη περιουσία ώστε να ταιριάζει στο σκοπό του πραγματικού μας εαυτού. Αυτά είναι τρία βασικά βήματα

Γενέθλιος Δεύτερος Οίκος

Κατά την άποψη μου είναι σοβαρό λάθος να θεωρείται ότι ο δεύτερος οίκος αναφέρεται μόνο στο συνηθισμένο είδος υλικών αποκτημάτων, στα οικονομικά και την ικανότητα του ατόμου να συσσωρεύει πλούτο. Ο δεύτερος οίκος αναφέρεται πρωτίστως σε όλα με όσα έχει προικιστεί ο άνθρωπος από γεννησιμιού του: το σώμα του, τις ζωτικές του δυνάμεις, την γονική του κληρονομικότητα, την πολιτισμική και κοινωνική του κληρονομικότητα. Υποδεικνύει όλα όσα βρίσκει μια «ψυχή» κατά την γέννηση της.

Αν πιστέψουμε στην μετενσάρκωση, ο δεύτερος οίκος αναφέρεται επίσης σε όσα έχει χτίσει η μετενσαρκωνόμενη πνευματική οντότητα κατά τις παρελθούσες ζωές ως δυνάμεις ή δεξιότητες, όσα είναι σε θέση να φέρει στην νέα της ύπαρξη σαν πνευματικό κεφάλαιο και δύναμη έλξης. Όπως και να έχει, ο δεύτερος οίκος είναι η επανεμφάνιση σε νέο σώμα με δυνάμεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σε κάποιο είδος "παρελθόντος".

Αυτό αποτελεί, ωστόσο, μόνο το πρώτο επίπεδο ερμηνείας του δευτέρου οίκου. Το δεύτερο επίπεδο ερμηνείας αναφέρεται στην σταδιακή ωρίμανση οποιουδήποτε πράγματος κληροδοτήθηκε σε ένα νεογέννητο με την γέννηση, καθώς μεγαλώνει και γίνεται δρών άντρας ή δρώσα γυναίκα. Όλοι γεννιόμαστε με ένα κεφάλαιο, το σώμα μας, τις κληροδοτημένες διανοητικές ικανότητες, την πολιτισμική και κοινωνική μας θέση. Το να γίνει κάποιος ώριμο άτομο είναι το να καταστήσει το κεφάλαιο του αποδοτικό. Όταν απλώς κερδίζουμε χρήματα, αποκτούμε περιουσία, κερδίζουμε φίλους και συσσωρεύουμε διανοητικό πλούτο, απλώς κάνουμε την γενετική μας προίκα αποδοτική. Το κάνουμε μέσω των προσπαθειών μας και συχνά μέσω της «τύχης», ότι ακριβώς κι αν σημαίνει αυτό.

Σε αυτό το σημείο, ο αναγνώστης μπορεί να μπερδευτεί από το γεγονός ότι τα εγχειρίδια αστρολογίας αναφέρονται στον όγδοο οίκο και όχι στον δεύτερο ως το τμήμα του χάρτη που αφορά όσα κληροδοτούνται και τις κληρονομιές. Οι «κληρονομιές» στις οποίες αναφέρεται ο όγδοος οίκος είναι αυτές που περιέρχονται σε ένα άτομο σαν αποτέλεσμα των σχέσεων που συνάπτει ή διατηρεί ολοζώντανες κατά την διάρκεια της ζωής του (ζητήματα έβδομου οίκου).

Από την άλλη, ο δεύτερος οίκος αντιπροσωπεύει την εγγενή προίκα της ψυχής, την φυσική κληρονομικότητα που μεταφέρεται από γονείς σε παιδιά. Αυτή η μεταφορά δεν είναι συνειδητή. Δεν είναι προμελετημένο δώρο από ένα άτομο σε κάποιο άλλο. Είναι περισσότερο κληρονομικότητα παρά κληρονομιά. Όταν κάτι κληροδοτείται κατά τον όγδοο οίκο, είναι επακόλουθο μιας συνειδητής σχέσης μεταξύ δύο ατόμων.

Για την ακρίβεια, όταν ο αστρολόγος λαμβάνει υπόψη του τον δεύτερο οίκο ως αντιπροσωπευτικό των χρημάτων που έχουν κερδηθεί, των αγαθών που έχουν αποκτηθεί, είναι μόνο κατά το ήμισυ σωστός. Ότι κερδίζει ένας άνθρωπος κατά την ενασχόληση του με τις επιχειρήσεις ή οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα και το οποίο εξαρτάται από κάποιου είδους ανθρώπινη συναλλαγή (φυσικά αγαθά ή ιδέες), είναι κατά βάση ζήτημα του όγδοου οίκου γιατί είναι το αποτέλεσμα μια ανθρώπινης σχέσης (έβδομος οίκος).

Έτσι, αυστηρά μιλώντας, ο δεύτερος οίκος φανερώνει ποιός είναι ο χαρακτηριστικός τρόπος με τον οποίο ένα άτομο πλησιάζει το πρόβλημα του (1) πώς να χρησιμοποιήσει αυτό με το οποίο γεννήθηκε και στη συνέχεια, (2) του πώς να κατευθύνει την χρήση της γενετήσιας μυϊκής του δύναμης, διανοητικής ικανότητας, διαίσθησης και κοινωνικής θέσης, ώστε να συνάψει παραγωγικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Σχέσεις και συνεργασίες οι οποίες με την σειρά τους θα δημιουργήσουν για αυτόν κάποιο είδος πλούτου.

Αυτός ο «χαρακτηριστικός τρόπος» που υποδεικνύεται από τον δεύτερο οίκο, είναι ο τρόπος με τον οποίο το άτομο αποκαλύπτει αληθινά τον εαυτό του. Όσο περισσότερο το κάνει, τόσο μεγαλύτερος ο βαθμός εξατομίκευσης του ατόμου. Μπορεί όμως να μην είναι καθόλου ο τρόπος με τον οποίο το άτομο θα πλουτίσει, γιατί μπορεί να μην είναι το ατομικό του πεπρωμένο να αποκτήσει πλούτο σε γήινα αγαθά!

Πως μπορεί να καθοριστεί από τον αστρολόγο ποιος είναι αυτός ο «χαρακτηριστικός τρόπος» με τον οποίο το άτομο τείνει να χρησιμοποιεί ότι του ανήκει; Αρχικά, θα πρέπει να μελετήσουμε το ζώδιο στην ακμή του δεύτερου οίκου του ακριβούς γενέθλιου χάρτη και την θέση και όψεις του πλανήτη που «κυβερνά» το συγκεκριμένο ζώδιο. Δεύτερον (και αυτό μπορεί να είναι ακόμη σημαντικότερο), τη σημασία οποιουδήποτε πλανήτη, αν υπάρχει, βρίσκεται στον δεύτερο οίκο.

Είμαι της άποψης ότι η ακμή του δευτέρου οίκου αναφέρεται γενικά στην βασική στάση του ατόμου απέναντι σε ότι του ανήκει δικαιωματικά από γεννησιμιού του. Ο πλανήτης που κυβερνά το ζώδιο σε αυτή την ακμή, υποδεικνύει το είδος της δραστηριότητας μέσω της οποίας φυσιολογικά εξωτερικεύεται αυτή η βασική στάση με τον καλύτερο τρόπο. Αν βρίσκεται κάποιος πλανήτης στον δεύτερο οίκο, αυτός ο πλανήτης αναφέρεται ακόμη πιο συγκεκριμένα στον τύπο της δραστηριότητας μέσω του οποίο το άτομο, μεγαλώνοντας, θα θέλει και θα έχει την ικανότητα, να αποκτήσει πλούτο ή περιουσία.

Κάθε γενέθλιος χάρτης πρέπει να κρίνεται σαν σύνολο. Οι γενέθλιοι οίκοι αντιπροσωπεύουν τα δώδεκα βασικά «πεδία εμπειρίας» μέσω δραστηριότητας στα οποία, ο άνθρωπος φτάνει στην συνειδητοποίηση του ποιός είναι σαν άτομο και έτσι, κερδίζει σε ωριμότητα. Η λέξη-κλειδί εδώ, είναι «εμπειρία». Ένα άτομο πρέπει να αποκτά εμπειρία. Πρέπει να τολμά να βιώνει ότι έρχεται στον δρόμο του, τουλάχιστον μία φορά, έτσι ώστε λύνοντας τα πολλά προβλήματα που δημιουργούν τέτοιες εμπειρίες και τα αποτελέσματα τους, να μπορέσει να αναλάβει πλήρως τις δυνάμεις και τις ικανότητες του ως ατόμου.

Αυτή η «πλήρης ανάληψη» είναι και ο ύστατος στόχος όλων των εμπειριών του δεύτερου οίκου. Φυσικά αγαθά ή χρήματα, σπίτια και τραπεζικοί λογαριασμοί δεν εγγυώνται αυτή την πλήρη ανάληψη των δυνάμεων και ικανοτήτων ενός άτομου. Συχνά αποκρύπτουν το βασικό πρόβλημα του δευτέρου οίκου και τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να λυθεί. Η «πλήρης ανάληψη» έρχεται μόνο μέσα από σημαντική, στοχευμένη και δημιουργική ή μεταμορφωτική χρήση. Μόνο τα αποκτήματα που χρησιμοποιούνται έτσι, βοηθούν τον ιδιοκτήτη να αποκαλύψει και να βιώσει τον πραγματικό του εαυτό σαν άτομο.

Πρώτη Δημοσίευση, 1952.
Πνευματική Ιδιοκτησία
© 2007, Michael R. Meyer. Με την Επιφύλαξη Όλων των Δικαιωμάτων.
Πνευματική Ιδιοκτησία Ελληνικών Μεταφράσεων © 2007, Ελίνα Τσαβδάρη.
Με την Επιφύλαξη Όλων των Δικαιωμάτων.