Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

21/12/2012: το Τέλος της Ανθρωπότητας ή μια Καινούργια Αρχή; (5)


ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ – ΜΕΡΟΣ Β

Ημερολόγιο μακροχρόνιας αρίθμησης: «προχωρώντας μπροστά ξαναβρίσκω την αρχή μου»   

Ο τίτλος του κεφαλαίου μιλάει από μόνος του καθώς οι Μάγια ονόμαζαν αυτό το μεγάλο ημερολόγιο που τους επέτρεπε να ανατρέχουν στο μακρινό παρελθόν και στο μέλλον της ιστορίας, ημερολόγιο μακροχρόνιας αρίθμησης. Είμαστε τυχεροί γιατί οι επιστήμονες κατόρθωσαν τελικά και αποκρυπτογράφησαν το σημείο αφετηρίας του μεγάλου αυτού ημερολογίου των Μάγια με αποτέλεσμα όλες οι σημαντικές ημερομηνίες που περιγράφονται στα μνημεία τους να μας είναι σήμερα γνωστές.

Η ημερομηνία έναρξης του ημερολογίου των Μάγια είναι η 11 Αυγούστου του 3.114 προ Χριστού.

Δεν είμαστε βέβαιοι για ποιον ακριβώς λόγο οι Μάγια επέλεξαν αυτή την ημερομηνία. Με τη δική μας ωροσκοπιακή αστρολογία δεν φαίνεται να δηλώνει κάτι ιδιαίτερο (ένα σπάνιο αστρολογικό σχηματισμό, κάποια ιδιόμορφη πλανητική συγκυρία). Από την άλλη όμως η δική μας αστρολογία δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την αστρολογία των Μάγια, όπως σας εξηγώ στο σχετικό κεφάλαιο. Επίσης θα μπορούσε να συμπίπτει με μία δική τους σημαντική επέτειο, από την οποία δεν έμειναν ιστορικά ευρήματα ώστε να τη γνωρίζουμε σήμερα.
Οι ίδιοι πάντως συνδέουν αυτή την ημερομηνία σαν εκείνη κατά την οποία ο Πατριάρχης του Γένους τους φύτεψε το δέντρο της Ζωής κάτω από την εποπτεία του Θεού Ήλιου.
Αναμφίβολα η ημερομηνία αυτή που επέλεξαν οι Μάγια δεν είναι άσχετη με την έντονη Ηλιολατρεία τους. Αυτή η τόσο λαμπερή και θερμή περίοδος του χρόνου, όπου η Ηλιακή κυριαρχία είναι απόλυτη, σίγουρα θα ήταν ξεχωριστή για τον εξελιγμένο αυτό λαό.

Ειδικά σε ότι αφορά στη χρονιά που επέλεξαν, ας μη ξεχνάμε ότι το τέλος της τέταρτης χιλιετίας πΧ σηματοδοτεί το ξεκίνημα των πιο λαμπρών πολιτισμών στην ανθρωπότητα. Οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι άρχισαν να αναπτύσσουν πόλεις και να χτίζουν μεγάλα οικοδομήματα. Παράλληλα, στην Αρχαία Ελλάδα μόλις ξεκινούσε την ανάπτυξή του ο Κυκλαδικός πολιτισμός.

Μία παρένθεση εδώ: επειδή η αποκωδικοποίηση του ημερολογίου μακροχρόνιας  αρίθμησης των Μάγια αποτελεί εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια και απαιτεί χρήση ειδικών μεθοδολογιών, υπάρχει μία άλλη μερίδα επιστημόνων που τοποθετεί την έναρξη του ημερολογίου μακροχρόνιας αρίθμησης στις 13 Αυγούστου του 3.114 προ Χριστού. Δύο μόνο μέρες διαφορά μπορεί να μη σας φαίνονται πολλές μέσα σε ένα τόσο μακρινό χρονικό διάστημα αλλά αυτές οι δύο μέρες καθορίζουν το πότε ακριβώς θα είναι η ημέρα της κρίσης στο 2012. Αν λάβουμε υπόψη μας σαν σημείο εκκίνησης την 13η Αυγούστου του 3.114, τότε η ημερομηνία της έσχατης μέρας μετατίθεται στις 23 Δεκεμβρίου του 2012.  

Γνωρίζοντας τώρα το σημείο αφετηρίας και τα “δομικά στοιχεία” του ημερολογίου μακροχρόνιας αρίθμησης, μπορούμε να αναγάγουμε οποιαδήποτε ημερομηνία Μάγια στην αντίστοιχη δική μας.
Θα σας δώσω εδώ ένα εντυπωσιακό παράδειγμα. Όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη θρυλική πολιτεία Παλένκε (βρίσκεται στο Νότιο Μεξικό) που ήταν χαμένη στο δάσος, βρήκαν μία πέτρινη στήλη που ανέφερε ένα στοιχείο εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους σύγχρονους αστρολόγους. Την ημερομηνία γέννησης του μεγάλου Βασιλιά των Μάγια Πακάλ, όχι όμως στο δικό μας ημερολόγιο αλλά στο ημερολόγιο Μάγια που τότε δεν είχαν αποκωδικοποιήσει ακόμη. Αυτή η ημερομηνία στη στήλη των Μάγια με τη δική τους χαρακτηριστική γραφή (εικονοσύμβολα) αναφέρεται ως εξής: 9.8.9.13.0, 8 Αχάου – 13 Ποπ. Αυτή είναι η ακριβής ημερομηνία γέννησης ενός τρανού βασιλιά Μάγια αλλά με αυτή τη μορφή και πριν την αποκωδικοποίηση του ημερολογίου των Μάγια είναι τελείως άχρηστη στους αστρολόγους. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει κι εγώ σας καλώ να παίξετε μαζί μου το παιχνίδι της ανεύρεσης της ημερομηνίας γέννησης αυτού του  μεγάλου βασιλιά. 

Παίρνοντας κατά σειρά τα “δομικά στοιχεία” του ημερολογίου των Μάγια ξέρουμε ότι ο πρώτος αριστερά αριθμός (9)  αναφέρεται στα μπακτούν που πέρασαν από την αφετηρία του ημερολογίου των Μάγια (13/8/3114 πΧ) ως τη γέννηση του βασιλιά. Προχωρώντας προς τα δεξιά ο αριθμός 8 εκφράζει τα αντίστοιχα κατούν. Ο επόμενος αριθμός 9 τα αντίστοιχα τουν, ο αριθμός 13 τα γουινάλ και ο αριθμός 0 τα κιν. Θα κάνουμε μία – μία τις πράξεις στη σειρά και μετά θα βγάλουμε το τελικό άθροισμα, το οποίο θα μας δώσει πόσες ημέρες πέρασαν από την ημερομηνία έναρξης του ημερολογίου των Μάγια μέχρι τη γέννηση του βασιλιά Πακάλ (οι Μάγια όταν υπολόγιζαν μεγάλες περιόδους ανήγαγαν τα πάντα σε μέρες για να διευκολύνονται στις πράξεις τους).

Έχουμε λοιπόν και λέμε:
9 μπακτούν Χ 144.000 ημέρες το καθένα = 1.296.000 ημέρες.
8 κατούν Χ 7.200 ημέρες το καθένα = 57.600 ημέρες.
9 τουν Χ 360 ημέρες το καθένα = 3.240 ημέρες.
13 γουινάλ Χ 20 ημέρες το καθένα = 260 ημέρες.
0 κιν = δηλώνει ότι δεν έχουμε άλλη μέρα να προσθέσουμε.

Τα προσθέτουμε όλα μαζί ( 1.296.000 + 57.600 + 3.240 + 260 = 1.357.100 ημέρες ). Η ημερομηνία που προκύπτει αν υπολογίσουμε τη διαφορά ημερών από την ημέρα εκκίνησης του ημερολογίου των Μάγια είναι η 21 Μαρτίου του 603.

Φως στο μυστήριο του 2012

Είπαμε ότι στη κοσμοθεωρία των Μάγια ο χρόνος είχε κυκλική υπόσταση. Περιφρονούσαν τη γραμμικότητα του χρόνου και πίστευαν ότι τα πράγματα έρχονται και παρέρχονται επαναλαμβανόμενα μεν αλλά ανελισσόμενα ταυτόχρονα. Αυτή η κοσμοθεωρία τους αντανακλάται καθαρά στο καθημερινής χρήσης κυκλικό ημερολόγιό τους. Στο μεγάλο τους ημερολόγιο μακροχρόνιας αρίθμησης υποχρεώθηκαν να δώσουν αρχικά μια γραμμική υπόσταση αλλά τελικά ακόμη και αυτή την αναγκαιότητα την υπέταξαν στη μεγάλη τους κοσμοθεωρία για τη κυκλικότητα του χρόνου.

Είναι απίστευτη η σύμπτωση ότι όπως όλοι οι Μεσογειακοί και Μεσοποτάμιοι πολιτισμοί, έτσι και οι Μάγια πίστευαν ότι ο κόσμος μας δεν διατελεί σε μία διαρκή ύπαρξη αλλά δημιουργείται και καταστρέφεται σε διαδοχικούς κύκλους.  Μάλιστα ακριβώς όπως οι Μεσογειακοί και Μεσοποτάμιοι πολιτισμοί, έτσι και οι Μάγια πίστευαν ότι ο κόσμος θα περάσει πέντε διαδοχικά στάδια δημιουργίας και καταστροφής (στις πέντε γενιές αναφέρεται και ο Ησιόδος).

Αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία είχαν ενσωματώσει στο ημερολόγιό τους.  Θεωρούσαν ότι κάθε φορά που το ανώτερο «δομικό στοιχείο» της χρονομέτρησής τους (μπακτούν) επαναλαμβάνονταν 13 φορές (το 13 ήταν ο ιερότερος τους αριθμός) ο κόσμος θα έφθανε στο τέλος του! Και όχι ο κόσμος γενικά αλλά η καθεμία από τις πέντε διαφορετικές γενιές.

Εδώ έγκειται η ουσία του όλου ζητήματος. Εάν στην ημερομηνία έναρξης του ημερολογίου των Μάγια (13 Αυγούστου 3.114 πΧ) προσθέσουμε ακριβώς 13 μπακτούν (δηλαδή 1.872.000 ημέρες ή 5.125,36 περίπου χρόνια) φθάνουμε ακριβώς στην ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου του 2012.

Για να καταλάβετε το πόσο συμβολική είναι αυτή η ημερομηνία (που αν δεν μας είχαν βομβαρδίσει τα μέσα ενημέρωσης θα ήταν μια αδιάφορη ημερομηνία για το δικό μας ημερολόγιο) με τη γραφή ημερομηνιών Μάγια η ως άνω ημερομηνία αναφέρεται ως εξής: 13.0.0.0.0.
Αυτός ακριβώς ο αριθμός είναι η αιτία της αναστάτωσης όλης της ανθρωπότητας σήμερα. Και σαν παλιό κοντέρ αυτοκινήτου που τα χιλιόμετρά του έχουν φθάσει να δείχνουν τα 99.999 και στο επόμενο χιλιόμετρο γίνεται 00.000 (το κοντέρ αρχίζει ένα καινούργιο κύκλο μέτρησης), έτσι και η ως άνω ημερομηνία Μάγια συμβολίζει το τέλος ενός μεγάλου κύκλου και γι αυτό το λόγο μπορεί να γραφτεί και σαν 0.0.0.0.0.

Κάθε 13 μπακτούν ακριβώς το ημερολογιακό «κοντέρ» των Μάγια μηδενίζει όχι όμως αέναα γιατί οι Μάγια πίστευαν ότι θα υπάρξουν μόνο 5 γενιές και ήδη θωρούσαν ότι βρίσκονταν στη τέταρτη. Επομένως, ακολουθώντας αυτό το νήμα συλλογισμού, οι Μάγια πίστευαν ότι πριν το 3.114πΧ ζούσε η τρίτη γενιά. Σήμερα όμως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι δεν επήλθε καμία βιβλική καταστροφή γύρω στο 3.114 πΧ.
Ο πλανήτης μας, στη μακρόχρονη ιστορία του, έχει καταστραφεί πολλές φορές από πτώσεις μετεωριτών, εκρήξεις ηφαιστείων, κατακλυσμούς κλπ αλλά υπήρξε σχετικά ήσυχος τα τελευταία 10.000 χρόνια.
Σαφώς και διαδραματίστηκε μία τεράστια αλλαγή στον πλανήτη γύρω στις 3.114 πΧ καθώς δημιουργήθηκαν καινούργιες κοινωνίες, χτίστηκαν για πρώτη φορά πόλεις, διαδόθηκε η γραφή αλλά δεν υπήρξε καμία τεράστια καταστροφή που να καταγράφηκε από τους επιστήμονες και να είχε αντίκτυπο σε όλην την ανθρωπότητα.

Προσωπικά με έχει απασχολήσει η διάρκεια των Μεγάλων Εποχών των Μάγια. Γιατί πίστευαν ότι ο κάθε κόσμος διαρκεί περίπου 5.125,36 χρόνια;
Αν πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό 5125, 36 επί 5 (όσα και τα γένη των Μάγια) τότε προκύπτει ο αριθμός 25.627, ο οποίος είναι εντυπωσιακά κοντά στον αριθμό 25.795 που απεικονίζει στο περίπου τη διάρκεια του κύκλου της μετάπτωσης των ισημεριών ο οποίος και σήμερα, σύμφωνα με τη δική μας αστρολογία, καθορίζει τις μεγάλες εποχές της ανθρωπότητας (ο κύκλος μετάπτωσης των ισημεριών δεν μπορεί να καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια γι αυτό κάποιοι επιστήμονες τον έχουν υπολογίσει κατά κάποια χρόνια μικρότερο ή μεγαλύτερο).

Αν οι Μάγια γνώριζαν τον κύκλο της μετάπτωσης των ισημεριών και τον συνδύασαν με τόση μαεστρία  με τη κοσμοθεωρία τους των πέντε γενεών, ταυτίζοντας έναν ολόκληρο κύκλο μετάπτωσης με έναν ολόκληρο κύκλο της Ανθρώπινης Ύπαρξης, τότε προσωπικά μένω άφωνη!

Υπάρχουν ακόμη και σήμερα λίγοι καθαροί απόγονοι των Μάγια που φυσικά χρησιμοποιούν το ημερολόγιο μακροχρόνιας αρίθμησης και συνεχίζουν να πιστεύουν τις κοσμοθεωρίες των προγόνων τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι το 2012 θα γίνει κάποια τεράστια καταστροφή αλλά ότι η ανθρωπότητα θα μπει σε ένα καινούργιο επίπεδο συνείδησης.

Αυτό το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο μου «2012: Αλήθειες και Ψέματα», των εκδόσεων introbooks.

Σμάρω Σωτηράκη

Αν θέλετε να διαβάσετε και τα προηγούμενα άρθρα που σχετίζονται με την επίμαχη ημερομηνία, πατήστε στην ετικέτα "βιβλίο 2012".